TILBURG - De provincie Noord-Brabant heeft een zwemverbod afgegeven voor de Piushaven in Tilburg. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) heeft geconstateerd dat de Piushaven niet kan worden aangemerkt als officiële zwemlocatie.


Deze locatie was onderzocht als zwemlocatie omdat er door een groot aantal mensen werd gezwommen, maar zwemmen blijkt daar gevaarlijk. De onveilige onderwaterbodem, onveilige waterkant én vaarbewegingen vergroten het risico op ongevallen en verdrinkingen. De gemeente zal ook waarschuwingsborden plaatsen bij de Piushaven om aan te geven dat zwemmen daar verboden is. Daarnaast voeren handhavers regelmatig controles uit bij de Piushaven.

Zwemverbod
Aangewezen zwemwaterlocaties in Brabant worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en waterkwaliteit. Als daar aanleiding voor is, kan de provincie een zwemverbod of negatief zwemadvies instellen. Een zwemverbod houdt in dat zwemmen op die locatie niet mag, omdat het risico om ziek te worden of een ongeluk te krijgen groot is.

Veilig zwemmen
Tijdens het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober 2021) kan er veilig worden gezwommen op de aangewezen locaties. Die zijn te herkennen aan de provinciale borden ter plekke. De aangewezen locaties zijn te vinden op de landelijke website www.zwemwater.nl. Zwemmen op niet-aangewezen locaties wordt altijd ten sterkste afgeraden.

In de omgeving van de Piushaven liggen drie andere locaties waar wel gezwommen mag worden. Dat zijn: Oostplas in Goirle, Bauwbraken in Berkel Enschot, Blauwe Meer Loon op Zand/Kaatsheuvel en Staalbergven Oisterwijk.