NOORD-BRABANT - De stikstofmaatregelen van het kabinet zijn onvoldoende in omvang, financiële dekking én tempo. Dit concludeert de provincie Noord-Brabant na bestudering van de plannen. Niet alleen bieden de kabinetsplannen onvoldoende zekerheid dat Brabant weer opengaat, maar zelfs bestaande natuurvergunningen lopen reëel gevaar. Vandaag bespreekt de Tweede Kamer de plannen van het kabinet.

De nood is hoog voor onder andere woningbouw, infra- en energieprojecten, industrie en landbouw om de vergunningverlening weer op gang te brengen. De natuur staat er slecht voor in Brabant.

Gedeputeerde Wilma Dirken (Stikstof): "Als provincie en provinciale partners werken we hard om dat te verbeteren. Maar dat kunnen we niet alleen. We hebben het rijk daar hard bij nodig. Het is duidelijk dat er veel meer nodig is dan het huidige maatregelenpakket van het rijk. En daar hoort ook een ruime financiering bij om geloofwaardig en snel aan de slag te kunnen met het verbeteren van de natuur en het op gang brengen van de vergunningverlening voor alle sectoren."

Niet alleen Veluwe en Peel

Het rijk wil extra aandacht geven aan de Veluwe en de Peel. "Dit zijn inderdaad regio’s die klem zitten vanwege het teveel aan stikstof," aldus Dirken. "Nederland is echter groter dan de Veluwe en de Peel." In Noord-Brabant werkt de provincie hard om alle regio’s open te krijgen. Dat geldt voor Zuidoost-Brabant met onder andere De Peel, maar ook voor Noordoost-Brabant met het Bossche Broek, Midden-Brabant met onder de Loonse en Drunense Duinen en het Ulvenhoutse Bos en West-Brabant met onder andere de Brabantse Wal. In heel Brabant liggen momenteel meer dan 1.200 vergunningsaanvragen op de plank in afwachting van een stevig en juridisch geborgd maatregelpakket als oplossing voor het stikstofprobleem.

Dirken: "Het budget van € 600 miljoen voor de aanpak bij de Veluwe en de Peel is bij lange na niet toereikend om die regio’s van het stikstofslot te halen. Laat staan dat dit budget voldoende impact gaat maken om de vergunningverlening op gang te brengen in heel Nederland." Noord-Brabant schat in dat alleen al voor de 4 regio’s in Brabant meerdere miljarden aan rijksmiddelen nodig zal zijn voor generieke en gebiedsspecifieke reductiemaatregelen in alle sectoren.

Gevaar voor bestaande vergunningen

Vanwege een recente uitspraak van de rechtbank van Oost-Brabant lopen ondernemers met een onherroepelijke natuurvergunning ook gevaar. Vanwege de staat van de nabijgelegen Natura2000-gebieden oordeelde de rechter dat de provincie in overleg met milieugroepen en ondernemers binnen 26 weken passende maatregelen moeten nemen. Dat komt erop neer dat de bestaande natuurvergunningen van deze agrarische bedrijven herzien moeten worden om snel een extra daling in stikstofuitstoot te realiseren of andere maatregelen genomen moeten worden. Dirken: "Dat de rechtbank tot zo’n vergaande uitspraak is gekomen, is een direct gevolg van het uitblijven van een stevig en juridisch geborgd maatgelenpakket van het rijk."

Flink tempo maken

Gezien de uitspraak van de rechtbank van Oost-Brabant en de uitspraak in de zaak Greenpeace vraagt de provincie aan het rijk om flink tempo te maken. Het maken van tempo en het nemen van voldoende maatregelen om vergunningverlening weer te kunnen starten en om (agrarisch) ondernemers perspectief te bieden blijkt nog niet uit het startpakket. Dit is niet alleen het oordeel van de provincie, maar ook van het juridische advies dat het kabinet ingewonnen heeft.