NOORD-BRABANT - Meer Bomen Nu is een landelijke campagne van Urgenda op initiatief van stichting MEERgroen en Caring Farmers. Vrijwilligers verzamelen jonge zaailingen en stekken en verhuizen die van kansarme naar kansrijke plekken. In Brabant was het doel om 25.000 bomen te verplanten in de periode 2022–2023. Dankzij een bijdrage van de provincie en een aantal sponsoren zijn er meer dan 50.000 bomen gered van de versnipperaar.


Meer Bomen Nu sluit aan op het Rijksoverheidsbeleid, die meer bomen wil planten tot 2030. Het doel is om 37.000 hectare nieuw bos aan te leggen.
De campagne heeft nu in totaal 6000 vrijwilligers, 145 bomenhubs (verspreid door het land) en meer dan 1000 plantlocaties opgeleverd. Plantlocaties zijn initiatieven van boeren en burgers, zoals voedselbossen – die samen miljoenen bomen en struiken willen verplanten. Zo proberen zij Nederland sneller en duurzamer te vergroenen en zo klimaatverandering te remmen en de biodiversiteit te herstellen.

Bomenplanner

Het plantseizoen loopt van november tot en met maart. Dan worden er evenementen georganiseerd om bomen te oogsten. Op die dagen worden de zaailingen uit de grond gehaald die op kansarme plekken staan en krijgen ze een plekje elders. In totaal zijn er 115 evenementen georganiseerd in het plantseizoen 2022 -2023. En er zijn 79 oogstlocaties bijgekomen.
Ook is er een handige online tool gelanceerd: de ‘Bomenplanner’. Met deze tool worden vraag en aanbod lokaal en regionaal bij elkaar gebracht. Plantlocaties vinden zo hun bomen en vrijwilligers melden zich aan. Van aanbieders, zoals boswachters en landgoedeigenaren tot vrijwilligers en andere mensen die willen planten, ze staan allemaal in het systeem. Op dit moment staan er zo'n 1.000 vrijwilligers in de Brabantse Bomenplanner.

Brabantse Oogstdriedaagse

Tijdens de Brabantse Oogstdriedaagse in januari van dit jaar was Gedeputeerde Hagar Roijackers aanwezig dag in Vught. Die dag oogstte zij de eerste boom en gaf daarmee het startsein voor het evenement en riep zij alle Brabanders op mee te doen aan de Meer Bomen Nu-campagne. Lees meer en bekijk de video in het meerbomen.nu/ik-doe-mee.

Meedoen kan nog steeds! Ook komend jaar worden er weer oogstdagen georganiseerd. Wil jij vrijwilliger worden of op een andere manier bijdragen? Hier kun je ook terecht voor het aanvragen van gratis bomen.

Ook is het leuk om Meer Bomen Nu te volgen op Instagram. Heb je zelf een mooi verhaal rondom het herplanten van bomen? Gebruik dan de hashtag: #verplanteenboom.