UDENHOUT - In een totaal overspannen arbeidsmarkt is het nog belangrijker om goed werkgeverschap te laten zien en een lange termijnvisie te hebben. Dit schept vertrouwen voor (nieuwe) medewerkers en trekt sollicitanten aan. Afgelopen jaar wist Hoppenbrouwers Techniek ruim 600 nieuwe medewerkers aan te trekken en kreeg het bedrijf voor de tweede keer de erkenning met de Top Employer Award. “Wij investeren al jaren in een gefundeerd personeelsbeleid en met een team van ruim 30 HR-professionals op een personeelsbestand van 1750 medewerkers, neemt HR een strategische plek in binnen onze organisatie”, geeft HR-directeur Ellen Vermeer aan.

Inclusie is sleutel tot nieuwe aanwas

De Top Employer Award bevestigt de vooruitstrevende aanpak van Hoppenbrouwers op het gebied van HR. Met name de grootste stijging op het thema inclusiviteit is opvallend in de vrij traditionele techniekbranche. Zo verwelkomde de technisch dienstverlener dit jaar 96 zij-instromers en wist Hoppenbrouwers aanzienlijk meer vrouwen te interesseren voor technische functies met een proactief HR-beleid en campagnes die specifiek op vrouwen zijn ingericht. Ellen licht toe: “In 2030 willen we dat 500 vrouwen bij ons werken in technische functies. Dat is een enorme ambitie, maar de branche richt zich voornamelijk op mannen en zo blijft veel vrouwelijk technisch talent onbenut. Dat pakken wij dus anders aan en dat werpt zijn vruchten af. Het aantal vrouwen in technische functies is afgelopen jaar gegroeid met 38%”

Vooruitstrevend ontwikkelingsbeleid

Naast de aandacht voor inclusiviteit, voert Hoppenbrouwers een duurzaam beleid op leren en ontwikkelen. Ellen vertelt: “We stippelen met al onze medewerkers een concreet loopbaan pad uit en bieden de juiste tools om dat pad te volgen. Zo hebben we een gefundeerd leiderschapsprogramma, focussen we op talent en zorgen we voor doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie.” Maar Hoppenbrouwers investeert niet alleen in bestaande medewerkers; zij-instromers krijgen een passende functie aangeboden en de jeugd krijgt de kans zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. “Een duidelijk toekomstperspectief en een stabiele organisatie spreken kandidaten aan. Bovendien laten onze opvallende arbeidsmarktcommunicatiecampagnes zien dat we een aantrekkelijke werkgever zijn, waardoor veel mensen bij ons solliciteren”, zegt Ellen.

Menselijk aspect gecombineerd met data

Ondanks de omvang van de organisatie, kent het HR-team van Hoppenbrouwers alle werknemers goed. Bewust is er op alle 20 vestigingen een HR-adviseur gestationeerd, naast het centrale team dat vanuit het hoofdkantoor in Udenhout werkt. Ellen geeft aan: “We willen dat onze mensen hun ideeën en feedback met ons delen en andersom willen wij als HR-afdeling graag toegankelijk zijn.” Die persoonlijke benadering in combinatie met data maakt dat we veel inzicht hebben in wat er leeft onder (toekomstige) medewerkers. We monitoren alle bewegingen binnen onze organisatie en branche. Door de cijfers en het menselijke aspect met elkaar te combineren, zijn we in staat om voortdurend innovatiever, wendbaarder en klantgerichter te worden. Dat maakt ons beleid vooruitstrevend in de branche en uniek in HR-land.”

Evalueren en acteren

Ten opzichte van vorig jaar steeg Hoppenbrouwers 17 plekken op de lijst van het Top Employers Institute. Toch is het de technisch dienstverlener niet uitsluitend te doen om het winnen van deze award. “Wij vinden het belangrijk om ons HR-beleid te blijven evalueren. Dat doen we zelf in de dagelijkse praktijk, maar we zien dit traject ook als een audit. Door het beleid te toetsen aan maatstaven buiten onze branche krijgen we een totaalbeeld van trends en ontwikkelingen en van onze sterktes en verbeterpunten. Daar kunnen we op acteren om ook in de toekomst een passend HR-beleid te kunnen hanteren”, sluit Ellen af.

Over Hoppenbrouwers Techniek

Hoppenbrouwers Techniek is de technische dienstverlener die van A tot Z ontzorgt. Het bedrijf begon iets meer dan 100 jaar geleden als éénmanszaak in Udenhout. Nu ontwerpt, installeert en onderhoudt Hoppenbrouwers vanuit 20 vestigingen in Nederland elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor bedrijfsleven, industrie, zorginstellingen, scholen en particulieren. De ruim 1750 medewerkers staan op één binnen het bedrijf; tevreden medewerkers zorgen tenslotte voor tevreden klanten. Met plezier helpen zij de ambitie van Hoppenbrouwers waar te maken: de beste en meest duurzame technisch dienstverlener van Nederland worden.