TILBURG - De Energy Race Tilburg is gewonnen door de basisschool De Sleutel. Deze basisschool heeft de meeste punten gescoord, omdat de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 de meeste energiebesparende maatregelen hebben genomen. Dit ging van tochtstrips plakken tot korter douchen.

De Energy Race

Elke persoon gebruikt energie. Of het nu voor het opladen is van de mobiele telefoon, de koelkast, warm water, de auto of de verwarming, overal is energie nodig.

De Energy Race is een wedstrijd over een periode van 4 weken tussen verschillende scholen in een regio of gemeente. Tijdens de race leren kinderen alles over energiegebruik en energie besparen. Daarnaast gaan de kinderen zelf aan de slag door het uitvoeren van (energiebesparende) opdrachten en het uitvoeren van een campagne in de buurt. Hierdoor worden buurtbewoners opgeroepen om hun steentje bij te dragen aan de Race.


Energy Race Tilburg

De Energy Race wil leerlingen aansporen om duurzamer om te gaan met energie, zoals apparaten en verlichting in huis en (warm) water. Het doel is dat leerlingen leren wat energiebronnen zijn, naast het effect van energie op het klimaat en de energierekening. Daarbij komt ook dat de leerlingen er achter komen welke apparaten veel energie verbruiken en hoe men makkelijk energie kan besparen, in huis, op school of in de buurt.


De Race was een initiatief van Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste, in samenwerking met de gemeente Tilburg. De scholen die meededen zijn: de Zuidwester, OBS Koolhoven, de Petteflet, de Blaak, Aboe El-Chayr, de Sleutel, de Wegwijzer, de Elzen en de Tiliander. Basisschool Christoffel start later dit schooljaar met het lesprogramma van de Energy Race.


Race was een succes

Zo hebben de leerlingen van De Sleutel 16.100 punten gehaald. Vanuit Tilburg deden 9 teams van basisscholen aan de Energy Race mee. De score was prima te noemen, daar alle scholen samen 443 energiebesparende maatregelen hebben genomen. En dus kon wethouder Yusuf Çelik (Klimaat en Energietransitie) melden dat de Race een succes was en op 12 oktober de prijs uitreiken.

Basisschool De Sleutel heeft 2 workshops gewonnen bij Ontdekstation013 en kreeg het spel 'Windkracht'. De overige scholen hebben allemaal meer dan 300 punten behaald en krijgen een moestuinbak cadeau.


De afgelopen maand hebben de leerlingen campagne gevoerd om de Klimaatklussers en de Energiecoaches van de gemeente meer aandacht te geven. Hierbij waren acties als het ontwerpen van posters en flyers om ze daarna in de wijk uit te delen. Tevens hielpen ze bij het plakken van tochtstrips en het monteren van brievenbusborstels.

De leerlingen hebben zelf korter gedoucht en keken welke apparaten uit konden die onnodig lang aanstonden. Er waren zelfs leerlingen die opa en oma hebben geholpen om radiatorfolie achter de verwarming te plakken.


De wethouder vond het geweldig dat zoveel Tilburgse scholen de strijd met elkaar aan zijn gegaan in de Energy Race. Daaruit kwam ook naar voren dat leerlingen zeer creatief zijn in het bedenken van campagnes om deze dan weer uit te voeren in de eigen wijk. Volgens de gemeente is dat goed nieuws, want via de kinderen wil de gemeente het bewustzijn van ouders, grootouders, kennissen, vrienden en wijkbewoners vergroten op het gebied van energiebesparing in en rondom het eigen huis. Dit is van groot belang voor het klimaat en de portemonnee.