TILBURG - Er is een nieuw plan voor de bouw van de woontoren aan het Spoorpark. Het gebouw komt aan het einde van de Hazelaarstraat, tegen het talud van de Ringbaan West.


De Stichting Spoorpark was nauw betrokken bij het nieuwe stedenbouwkundig plan. De woontoren wordt 70 meter hoog. Door plaatsing van het gebouw op deze locatie is er de minste hinder voor de bewoners van de bestaande flat en is er het minste schaduwwerking in het Spoorpark. De grond van het Van Beurden-terrein komt in dit plan vrij. Het gaat dienen als parkeerplaats voor zowel de woontoren als de omgeving. Ten opzichte van het oorspronkelijke plan voor het Spoorpark levert dit een groei van 20 parkeerplaatsen. Het parkeren voor de woontoren wordt deels ondergronds opgelost.

Wethouder Berend de Vries (Ruimtelijke Ordening & Spoorpark): "Met het ontwerp van de woontoren naast het Spoorpark brengen we extra levendigheid naar de omgeving van dit groene stukje Tilburg. En ook nog eens met uitzicht op het grootste burgerinitiatief van Nederland."

Sociale functie

"De woontoren krijgt 98 appartementen in verschillende segmenten; 19 appartementen met een betaalbare sociale huurprijs, 60 in het middensegment en 19 duurdere appartementen”, aldus wethouder Oscar Dusschooten (Wonen): “Uitgangspunt is dat er een mix van bewoners in de woontoren ontstaat, waarbij jongere starters een zorgplicht krijgen voor ouderen. Daardoor ontstaat er een community die elkaar ondersteunt en een meerwaarde voor elkaar en de omgeving van de Hazelaarstraat is."

Winkels en voorzieningen

Onderin het gebouw is ruimte voor de ontwikkeling van winkels of voorzieningen die ten dienste staan van de bewoners in de woontoren én van de al aanwezige flats.

Start bouw in 2022

De beoogd ontwikkelaar zal de woontoren verder uitwerken en een bestemmingsplanprocedure opstarten. In dit proces zal het ontwerp van de openbare ruimte rond de woontoren verder worden uitgewerkt. Naar verwachting start de bouw in 2022. Meer informatie over het plan is te vinden op deze site.