TILBURG - Willem II is sinds 3 november 2022 eigenaar van het Koning Willem II stadion. Wethouder Maarten van Asten (Sport) overhandigde het stadion op symbolische wijze aan Martin van Geel, directeur van Willem II.


Met de overdracht van het stadion van de gemeente naar Willem II, gaat een lang gekoesterde wens van de club in vervulling. De gemeente en Willem II zijn sinds 2017 met elkaar in gesprek over de aankoop van het stadion. Vanuit de wens van de club om eigenaar te zijn van het stadion en de gedachte dat het bezitten van vastgoed geen kerntaak is van een gemeente. Willem II koopt het stadion voor 4,9 miljoen euro.

Martin van Geel: "De aankoop van het stadion is een zeer belangrijk en historisch moment voor de club. Nu de aankoop is afgerond, kan de club de vele kansen en voordelen daarvan benutten."

Veiligheidsinvesteringen

De grond onder het stadion blijft eigendom van de gemeente, maar wordt in erfpacht genomen door Willem II. Onderdeel van de koop is de verplichting voor Willem II om voor 3,5 miljoen euro veiligheidsinvesteringen uit te voeren aan het stadion, waarvan 1,5 miljoen euro wordt bijgedragen door de gemeente.

Wethouder Maarten van Asten (Sport) is blij met de overdracht: “Een feestelijk moment voor Willem II. Het is een lang traject geweest waarbij af en toe wat hobbels in de weg lagen maar het eindresultaat mag er zijn. We zijn blij dat Willem II nu echt eigenaar is van haar eigen stadion. Als gemeente vinden we het ook fijn dat er maatregelen genomen worden om de veiligheid te verbeteren. Een stadion waarbij genieten van voetbal in een goede veilige sfeer voorop staat; iets om als Tilburg heel erg trots op te zijn.”

Financiering

Omdat Nederlandse banken de laatste jaren geen betaald voetbalclubs meer financieren en de Duitse OLB Bank voor Nederlandse clubs vaak wel uitkomst biedt, klopte Willem II aan bij de OLB Bank. Deze bleek bereid de financiering voor het stadion te verstrekken. De bank stelde voor de benodigde financiering een aantal voorwaarden, waaronder een garantstelling van de gemeente voor een deel van het leningsbedrag. In oktober 2022 gaf de gemeenteraad definitief groen licht voor deze garantstelling waardoor het stadion overgedragen kon worden aan Willem II.