TILBURG - Eenzaamheid is een groot, maar vaak verborgen probleem. Ook in de gemeente Tilburg wonen veel inwoners die zich eenzaam voelen. Om aandacht te vragen voor dit onderwerp wordt er elk jaar de landelijke Week tegen Eenzaamheid georganiseerd. Dit jaar van 30 september tot en met 7 oktober.

In 2020 gaf 47% van de volwassen bevolking aan zich eenzaam te voelen. Lees meer over de cijfers op de website volksgezondheidszorg.nl.

Maar niet alleen volwassenen zijn eenzaam. “Eenzame jongeren, dat verwacht je misschien niet zo snel”, zegt Gabie Conradi, Kwartiermaker tegen Eenzaamheid van de gemeente Tilburg. “Maar alleen al door de lockdowns zaten vele jongeren maandenlang alleen op hun studentenkamer. En los daarvan: lang niet alle jongeren houden van uitgaan of kunnen zich dat veroorloven.” Eenzaamheid komt dus bij alle leeftijdsgroepen voor. Juist daarom zijn er voor alle leeftijdscategorieën activiteiten.

Week Tegen Eenzaamheid
Van 30 september tot 7 oktober zijn er verschillende activiteiten om mensen samen te brengen en eenzaamheid tegen te gaan. Op de website T-Helpt.nl staan alle activiteiten die in de Week tegen Eenzaamheid plaatsvinden. Gabie hoopt dat nog meer organisaties en mensen zich geïnspireerd voelen om hun activiteiten aan te melden, ook ná de themaweek. “Een mens is een sociaal wezen. Eenzaam zijn is niet goed voor je, zowel mentaal als fysiek. Gelukkig zijn er veel organisaties die samen het probleem aanpakken en ik hoop dat de Week tegen Eenzaamheid dit nog beter onder de aandacht brengt. We streven ernaar dat in Tilburg niemand eenzaam hoeft te zijn.”

Benieuwd naar alle activiteiten tegen eenzaamheid of wilt u zich aanmelden? Kijk dan op T-helpt.nl.

Stel je voor
Tussen 9:30 en 11:30 uur kun je tijdens de Week tegen Eenzaamheid op het station Tilburg twee gratis kopjes koffie halen: één voor jezelf en één voor een ander. Die mag je aan iedereen geven. De actie is bedoeld om laagdrempelig een gesprek met een ander aan te gaan. Dat kan voor eenzame mensen al een heel verschil maken. Na 13:00 uur rijdt de kar naar ontmoetingscentrum de Boomtak. Ook daar gaan mensen een gesprekje met anderen aan onder het genot van een kop koffie.

Symposium
De Week tegen Eenzaamheid wordt op 7 oktober afgesloten met een Symposium van Football Memories. De Stichting brengt ouderen samen in het Koning Willem II stadion, waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen aan het rijke voetbalverleden van hun club. Wethouder Rolph Dols (zorg en welzijn) is een van de gastsprekers op die dag: "In de afgelopen periode, waarin we gedwongen werden afstand te houden omwille van onze gezondheid en die van de mensen om ons heen, was het belangrijk om met elkaar verbonden te blijven. Er zijn in onze gemeente gelukkig veel mensen en organisaties die hier dag in dag uit actief aan bijdragen. Juist via die inwoners en activiteiten en initiatieven zoals Football Memories vragen we in de Week tegen Eenzaamheid nog eens extra aandacht voor deze problematiek. Aandacht en contact dat elke dag hard nodig is, omdat op eenzaamheid nog steeds een taboe rust en het iedereen kan overkomen."