TILBURG - Manege Thielen uit Tilburg ontving vrijdag 13 mei de Tilburgse Ereprent ter ere van haar 50-jarig bestaan. Wethouder Rolph Dols reikte de ereprent uit tijdens een viering van het 50-jarig jubileum bij manege Thielen.


Manege Thielen aan de Oudelijn 7 in het gebied Klein-Tilburg is een echt familiebedrijf dat bestaat sinds 1972 en in 50 jaar tijd is uitgegroeid tot één van de grootste ruitersportcentra van Brabant en één van de grootste maneges van Nederland. Oorspronkelijk bevond de manege zich in de gemeente Gilze en Rijen. Sinds de gemeentelijke herindeling in 1997 behoort het gebied Klein-Tilburg echter bij Tilburg.

De manege is opgericht door Hein en Riet Thielen en is nog steeds in de familie. In 1972 begon Hein Thielen met 6 paarden en pony’s. Inmiddels staan bij Manege Thielen circa 125 paarden en pony’s gestald. Ongeveer 70 manegepaarden en- pony’s; de resterende 55 paarden en pony’s staan in pensionstalling. Sinds 2004 is de manege ook aangesloten bij de Federatie Nederlandse Ruiter Sportcentra. Elk jaar vindt er de grootste manege-dressuurwedstrijd van Nederland plaats (het Groot Concours), waar meer dan 250 ruiters aan deelnemen. Traditioneel wordt het Groot Concours afgesloten met de Grote Parade, waarin meer dan 100 paarden en pony’s meelopen. Daarnaast heeft Manege Thielen ook nationale bekendheid, met name door deelname aan en het mede organiseren van regio- of kwartfinales van de landelijke FNRS/KNHS (Koninklijke Hippische Sportfederatie)-Zitcompetitie. Al meerdere keren is Manege Thielen met de titel ‘Best-zittend Ruitersportcentrum’ huiswaarts gekeerd. De nationale bekendheid wordt in 2024 voor Breda én Tilburg kracht bijgezet door deel te nemen aan de Special Olympics voor het onderdeel paardrijden. Verder heeft Manege Thielen, naast de manege en pensionstalling, nog een kampeerboerderij, waar in de zomerperiode voor ruim 150 kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar een ponykamp-week wordt georganiseerd.

Tilburgse Ereprent

De Tilburgse Ereprent is een gemeentelijke onderscheiding die kan worden toegekend aan bedrijven en organisaties die een bestaansjubileum vieren van 50 jaar of meer, telkens met een eenheid van 25 verhoogd. Zij zetten zich al jarenlang als ondernemer, culturele of maatschappelijke instelling in voor Tilburg. Het zijn bedrijven en organisaties die hun roots in Tilburg hebben en hun ontwikkeling in en met Tilburg hebben doorgemaakt. De Tilburgse Ereprent staat symbool voor de waardering en trots van de gemeente en is voor de jubilerende bedrijven en organisaties, vanwege de gekozen kunstvorm (grafische prent), uitermate geschikt om op te hangen en te tonen aan medewerkers, leden, klanten, relaties en bezoekers. Het ontwerp is van de Tilburgse kunstenares Janine Hendriks van Kaftwerk.