TILBURG - Op zondag 4 mei herdenken we in Tilburg op diverse manieren alle burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.

Tijdens de herdenking op het Ereveld aan de Gilzerbaan worden 76 omgekomen militairen herdacht, die zijn overleden tijdens de bevrijding van Tilburg. Burgemeester Theo Weterings zal tijdens de herdenking spreken. Leerlingen van groep 8 van Basisschool De Borne dragen gedichten voor en Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia verzorgt de muzikale omlijsting. De plechtigheid, georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant start om 14:00 uur.

Dodenherdenking Tilburg

In de St. Dionysiuskerk (’t Heike) aan de Stadhuisstraat begint om 19:00 uur de herdenkingsdienst. Alfred Piel vertelt er het verhaal over zijn oom Bertram Polak, een van de Tilburgse Holocaustslachtoffers. Ook burgemeester Theo Weterings zal spreken. Verder speelt Sabine Maes een scène uit de theatervoorstelling over Helga Deen. De muziek wordt verzorgd door Koor Brabants Bont en een leerling van het Koning Willem II College.

Vrijheidspark

Aansluitend aan de dienst in de kerk wandelen de bezoekers onder begeleiding van Dutch Pipes and Drums naar het Vrijheidspark achter het Factorium. Daar voegen ze zich bij de bezoekers die zich al verzameld hebben voor de twee minuten stilte om 20:00 uur. Vervolgens worden kransen en bloemen gelegd.

Op 4 mei is iedereen na de herdenking welkom in het Stadshuis om te kijken naar de historische vlag van Coba Pulskens en het dagboek van Helga Deen. Dit dagboek wordt eenmalig tentoongesteld omdat het onlangs is toegevoegd aan het Nederlands Memory of the World Register van Unesco.