TILBURG - Het college ondertekende deze week de City Deal Ruimte voor Lopen. De ambitie van deze City Deal is om wandelen te stimuleren en de stad beter in te richten voor voetgangers.


Tilburg gaat de deal aan samen met koplopende steden, beleidsverantwoordelijke departementen en andere partijen. Door de krachten te bundelen en samen te werken leren we meer en versterken we elkaar. Vragen als: ‘Hoe maken we ruimte voor de voetganger?’ en ‘Hoe ziet onze stad eruit als een ideale voetgangersstad?’ staan hierbij centraal.

Centrale plaats voor voetgangers
Tijdens de corona-tijd sloegen we massaal aan het wandelen. Voor de crisis liepen we gemiddeld 1,2 km per wandeling, nu is dat 2,2 km. Als het aan de gemeente Tilburg ligt, gaan we in de toekomst nog meer loop-kilometers maken. Daarom heeft het college in 2020 de ‘Tilburg loopt: loopagenda 2020-2023’ vastgesteld. Wethouder Mario Jacobs (mobiliteit): “De voetganger krijgt een centrale plaats. De komende jaren gaan Tilburgers en bezoekers dan ook merken dat lopen in Tilburg aantrekkelijker wordt. Bijvoorbeeld omdat het trottoir op de looproute naar hun OV-halte breder is geworden en is opgefleurd met groen en kunst. En omdat de route naar school veiliger is geworden en er meer bankjes staan langs het ommetje door de buurt. Of omdat voetgangers vaker prioriteit krijgen bij omleidingen door wegwerkzaamheden.”

Wandelen in de wijk app
Met de app ‘Wandelen in de wijk’ kunnen gebruikers verschillende themawandelingen door Tilburg kiezen. Ze krijgen achtergrondinformatie over de plekken die ze passeren. De app is te downloaden via de App Store en Google Play en kost tijdens de wandeling geen dataverkeer. Er zijn verschillende soorten wandelingen: blauwe routes in de wijk, groene routes in de natuur, oranje routes door het centrum van Tilburg en paarse speciale themaroutes.