TILBURG - Met de lagere temperaturen buiten, geeft een haardvuurtje veel gezelligheid en warmte in huis. Helaas heeft hout stoken ook negatieve gevolgen voor uw eigen gezondheid en die van uw buren.
Wilt u toch hout stoken? Wees u dan bewust van de overlast en laat u informeren over hoe u op de juiste manier stookt.
Denk aan uw buur, even geen vuur
Mensen in uw buurt kunnen overlast ervaren als u hout stookt. Kinderen, ouderen en mensen met astma zijn extra gevoelig voor de rook en hebben hier last van. Ook is het schadelijk voor het milieu. Bij verbranding van hout in kachels, haarden en vuurkorven komen allerlei schadelijke stoffen vrij. Vooral als het mistig of windstil is, blijft rook lang hangen.
De Stookwijzer
De stookwijzer vertelt of het een goed moment is om de haard aan te steken. Code geel geeft aan: ‘Let op: stoken zorgt voor overlast en luchtverontreiniging’. Oranje betekent: ‘Het is beter geen hout te stoken’, en rood houdt in: ‘Stook geen hout’.
Toch een haardvuurtje stoken?
Kijk voor tips om op de juiste manier te stoken ook op stookwijzer.nu. Zo zorgt u voor minder overlast en minder uitstoot van schadelijke stoffen. De tips zijn:
- Stook op het juiste moment door vooraf de stookwijzer te raadplegen.
- Stook alleen droog en onbehandeld hout.
- Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
- Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkende vakman.
- Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
- Maak een houtvuur aan met kleine houtjes en steek deze van bovenaf aan.
- Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.