TILBURG - Op 4 mei herdenken we in Tilburg op diverse manieren alle burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Op 5 mei vieren we de vrijheid met een bevrijdingsconcert, dit jaar eenmalig in de Schouwburg Tilburg.


Op 1 februari 1945 kwamen 22 Tilburgers in de wijk ’t Goirke om het leven door een V-1 bom. Zij liggen begraven op de begraafplaats aan de Goirkestraat. Op initiatief van Paul Spapens en het Oranje Comité Tilburg is de verweerde grafsteen vernieuwd. Op 4 mei zegent pastoor Frank Lemmens om 11:00 uur het herdenkingsmonument in.

Herdenking Ereveld begraafplaats Gilzerbaan

Tijdens de herdenking op het Ereveld worden 76 omgekomen militairen herdacht, die zijn overleden tijdens de bevrijding van Tilburg. Burgemeester Theo Weterings spreekt tijdens de herdenking. De plechtigheid begint om 14:00 uur en wordt georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant.

Dodenherdenking Tilburg

In de St. Dionysiuskerk (’t Heike) aan de Stadhuisstraat begint om 19:00 uur de herdenkingsdienst. Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, en burgemeester Theo Weterings spreken daar. Verder is er ruimte voor gedichten en muziek. Daarna wandelen de bezoekers onder begeleiding van Dutch Pipes and Drums naar het Vrijheidspark achter het Factorium. Daar voegen ze zich bij de bezoekers die zich al verzameld hebben voor de twee minuten stilte om 20:00 uur. Aansluitend worden kransen en bloemen gelegd.

Trompetterkorps bij Goirkese kerk

Een trompetterkorps van de Tilburgse Torenblazers zal de dodenherdenking opluisteren. Na het luiden van de klokken van de Goirkese kerk zetten ze het signaal Taptoe in. Hierna slaat het 20:00 uur gevolgd door twee minuten stilte. Aansluitend speelt het korps het Wilhelmus.
Dodenherdenking Tilburg.