TILBURG - Wethouder Berend de Vries en ontwikkelaar Diederick Kruijssen vierden 1 april de start van bouwproject De Mersjant in de Piushaven. De sloopwerkzaamheden zijn al begonnen.


Het plan omvat de sloop van enkele oude bedrijfshallen, het restaureren van 4 karakteristieke woningen en de bouw van appartementengebouwen. Berend de Vries: “Het is fijn om zo net voor m’n afscheid van Tilburg te zien dat één van de laatste projecten in de Piushaven gaat starten. Wat een wereld van verschil met de Piushaven zoals die er bij lag bij mijn aantreden in 2010!”

Werkzaamheden
De sloopaannemer is al gestart met sloopwerkzaamheden. De komende weken worden de woningen van architect Jos Bedaux aan de Koopvaardijstraat van binnen gestript. De andere woningen aan de Koopvaardijstraat en de hallen achter op het terrein worden gesloopt.

Na de sloop start Burgt Bouw uit Deurne met de bouw van de nieuwe woningen. De vier Bedaux woningen zijn verkocht en worden opgeknapt. Een er van wordt getransformeerd naar appartementen. Meer naar achteren op het terrein komen dan in totaal 64 nieuwbouw appartementen te staan. Deze woningen worden uiteindelijk via de Holland Immo Group verhuurd aan diverse doelgroepen. De huurprijzen variëren tussen € 633 en € 1.090. Tegen het einde van de bouw is het mogelijk om in te schrijven voor deze woningen. Dat zal ongeveer in het 2e kwartaal van 2022 zijn.

Het plan
Het appartementencomplex loopt in hoogte trapsgewijs naar beneden zodat bewoners van de achterliggende Clercxstraat minder inkijk in hun achtertuinen hebben. Ook komt er een groen begroeid scherm tussen de nieuwbouwwoningen en de achtertuinen van de Clercxstraat. Dit scherm volgt de contouren van de te slopen hallen. In het hart van het complex komt een groen ingerichte binnenplaats.

Met dit plan wordt de Koopvaardijstraat weer een stuk verder opgewaardeerd. De Koopvaardij - op de hoek van de Koopvaardijstraat en de Piushaven – zorgde al voor de eerste aanzet. En samen met De Mersjant krijgt de Koopvaardijstraat een kwalitatieve opwaardering en de Piushaven een betere verbinding met de binnenstad.