UDENHOUT - Sporthal de Roomley in Udenhout is één van de 5 winnaars van de innovatieprijs sportaccommodaties. De hal is de afgelopen jaren compleet verbouwd en in augustus 2020 opgeleverd. De Roomley is een duurzaam gebouw waar iedereen in een gezonde omgeving kan sporten.


Uniek aan de Roomley is de isolatie. Via een nieuwe techniek is stro als circulair isolatiemateriaal in de gevel geblazen. De renovatie is onderdeel van Up-Straw, een Europees samenwerkingsproject. Bij de verduurzaming van het gebouw is ook gekeken naar het totaalplaatje. Ook de buitenruimte van de sporthal en de plannen voor de wijk zijn meegenomen. Denk aan parkeerplannen, de omgeving klimaat adaptief inrichten en duurzame warmte en koude opwekking. Daarnaast zijn oude gymmaterialen duurzaam hergebruikt. Een oude springkast is omgetoverd tot teamtafel, turnmatten zijn gebruikt voor een nieuw zitje en de letters van de oude gevelverlichting zijn gebruikt voor speelse binnenverlichting. Het pand is met ‘nul op de meter’, gasloos, zonnepanelen en een warmtepompinstallatie helemaal klaar voor de toekomst.

Gezond sporten voor iedereen
Ook de sporters profiteren van deze duurzaamheidsmaatregelen. De bouwmaterialen en elementen zorgen voor een lage toxische waarde en lage natuurlijke stralingsniveaus. De temperatuurregulatie in de zomer en de winter zorgt voor een constant sportklimaat. Hiermee biedt het gebouw een gezonde sportomgeving. Volleybal, zaalvoetbal, handbal en korfbal zijn o.a. sporten die in de Roomley worden beoefend.

De Roomley is rolstoeltoegankelijk. En iedereen kan tijdens en na het sporten gezellig ontspannen in de ‘Gezonde sportkantine’. Deze kantine kreeg het 'zilveren certificaat gezonde sportkantine'.

Innovatieprijs
De innovatieprijs is een initiatief van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSN), Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF, Sportinnovator en de Vakbeurs Sportaccommodaties. De initiatiefnemers benadrukken met de prijs het belang van kennisdeling en promotie over vernieuwingen in de sportsector, gericht op de aanleg, het onderhoud en beheer en de exploitatie van sportvoorzieningen. Op 22 april presenteren de 5 winnaars tijdens een online sessie hun project voor een panel van drie deskundigen. De panelleden bepalen tijdens deze pitches welke innovaties één of meerdere vouchers ontvangen, te verzilveren bij de BSNC, Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF of Sportinnovator.