TILBURG - Op donderdag 29 september is in Tilburg de Dag van de Stad: het multidisciplinaire congres over de ontwikkeling van steden en stedelijke regio’s. Niet te missen voor professionals die zich bezighouden met (duurzame) stedelijke ontwikkeling, bestaanszekerheid en alles wat te maken heeft met een inclusieve stad.


Op de Dag van de Stad streven we dit jaar naar een stad waarin iedereen zich thuis voelt. Een stad waar iedereen gelijke kansen heeft, op werk, passende woonruimte, goed onderwijs en goede zorg. Een inclusieve stad die sociale en fysieke opgaven met elkaar verbindt. Dit alles komt terug in het diverse programma, zowel in werkvormen als onderwerpen. Spreek dit programma jou aan? Meld je dan nu aan via de website dedagvandestad.nl.

Filmpje

Meer informatie over het programma vind je in het filmpje dat we maakten over de Dag van de Stad. Je kunt het bekijken via YouTube

Het programma

De opening, lunch en afsluiting van de Dag van de Stad doen we gezamenlijk met dagvoorzitter Özcan Akyol, burgemeester Theo Weterings van Tilburg en wethouder en beste bestuurder van 2021, Esmah Lahlah. Daarnaast is er een gevarieerd keuzeprogramma:

Last Lectures

In deze ronde nemen 2 inspirerende sprekers je mee in hun last lecture. Als zij de wereld nog één keer mogen toespreken, wat is dan hun boodschap? Met hoogleraar evolutionaire ecologie Louise Vet, acteur, regisseur en schrijver Ramsey Nasr, en columnist, schrijver en programmamaker Özcan Akyol.

Talks of the Town

Luister naar een ronde van 5 succesvolle stadsverhalen. Elk verhaal verpakt in een visuele presentatie van zo'n zeven minuten. Er is een bonte mix aan sprekers - van een klimaatburgemeester tot een kunstenaar, van een sociaal bewuste bouwer tot een student met duurzame dromen - elk met hun eigen 'talk of the town'. Stel na afloop je vragen, leer én kopieer volgens het motto: beter goed gejat dan slecht bedacht.

Wetenschapscolleges

Volg een wetenschappelijk college van een uur. Dr. Joks Janssen vertelt over sturen op groene verstedelijking, onderzoeker en publicist Josse de Voogd legt uit wat de verkiezingskaart van Nederland zegt over maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen, en hoogleraar Marja Elsinga gaat in op de achtergronden van de wooncrisis.

De Boekenclub

In de boekenclub gaan auteurs in gesprek met het publiek over hun boek. Met o.a. Floor Milikowski (Wij zijn de stad) en Karlijn Roex (In verwarde staat) Wil je deelnemen? Lees het boek dan van tevoren.

Theater

Ontspannend, maar ook grappig en/of leerzaam zijn de voorstellingen in het theater van Dag van de Stad. Zo is er de fotoshow Olifantenpaadjes van fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van den Burg en Flavia, beleven we literair theater met Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke en spelen/vertellen vijf Tilburgers met ouders van Turkse of Marokkaanse komaf het verhaal van hun vaders in de voorstelling ‘Toen mijn vader nog een gastarbeider was’.

Ontwerpateliers

Samen met ontwerpers neem je complexe maatschappelijke vraagstukken onder de loep. Met prangende vraagstukken in de hand ga je aan het werk in een van de vijf onderstaande ontwerpateliers. Daarin verkennen we hoe je anders leert kijken en nieuwe mogelijkheden kunt ontdekken met behulp van de ‘reframing-methode’.

City Deals & Meer

Een City Deal is een samenwerking van steden, andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties op een bepaald beleidsgebied, met de ministeries die voor die opgaven en vraagstukken verantwoordelijk zijn. Tijdens deze Dag van de Stad gaan we in op een zestal City Deals met onderwerpen als ‘Deelmobiliteit in de stad’ en ‘Samenwerken met impactondernemers’.

Rondleidingen LocHal

Deze oude werkplaats van de NS werd gebruikt voor onderhoud aan treinen, maar is tegenwoordig een multifunctioneel gebouw waarin o.a. de bibliotheek in is gevestigd. De LocHal heeft diverse internationale (duurzaamheids)prijzen gewonnen. Een vrijwilliger vertelt je alles over dit bijzondere gebouw tijdens een rondleiding.

Excursies

Er zijn 12 stadsexcursies. Elke excursie laat je een kant zien van de ontwikkelingen in een stad, waar het normaal is dat gewone mensen samen buitengewone dingen creëren. Van een stadscamping tot een community-school, van verdichting tot vergroening.

Mix-and-match

Neem voordat je je inschrijft even rustig het hele blokkenschema met het programma door. Ons advies: mix en match in genres en op inhoud.

Een last lecture over biodiversiteit combineert goed met een theatervoorstelling van de kinderen van gastarbeiders en een filmlezing over gelijke kansen in het onderwijs. Of ga mee met een actieve excursie door Tilburg en combineer dat met een kennisinjectie bij een wetenschapscollege of een dosis inspiratie met flitsende Talks of the town. Houd je van het gesprek in kleine groepen, kies dan voor een rondleiding door de LocHal, luister naar een van de persoonlijke verhalen van Tilburgers en combineer dat met een boekenclub of een van de ontwerpateliers.

Schrijf je nu in

Wacht niet te lang met aanmelden; er zijn programmaonderdelen waar slechts voor een beperkt aantal deelnemers plek is. Dat kan op dedagvandestad.nl. Daar vind je ook meer informatie over het inschrijven, het thema, programma, de sprekers, gaststad en meer. Of volg de Dag van de Stad op Twitter/Instagram of LinkdIn

De Nacht van de Stad

Heb je niet genoeg aan een dag? In de avond voorafgaand aan de Dag van de Stad, organiseert gaststad Tilburg samen met lokale partners de Nacht van de Stad. Bezoekers kunnen mee met spannende en interessante excursies by night, in de stad en omgeving. Welke dat precies zijn maken we over binnenkort bekend. Inschrijven kan dan ook. Wil je zeker bij de Nacht van de Stad zijn? Reserveer 28 september vanaf 17:00 dan vast in je agenda.

Agenda Stad

De Dag van de Stad is een initiatief van Agenda Stad, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Agenda Stad organiseert dit jaarlijkse congres samen met de G4 en G40, de VNG, het Rijk, Platform31, het Netwerk Kennissteden Nederland en een gaststad, in 2022 is dat de gemeente Tilburg, met bijdrage van de Provincie Noord-Brabant.