TILBURG - Een periode op proef samenwonen, zonder gevolgen voor je uitkering: in Tilburg kan het. Pas als inwoners na de proefperiode definitief gaan samenwonen, past de gemeente de uitkering aan.

In Tilburg kunnen inwoners met een bijstandsuitkering op proef samenwonen. Dit is getest tot september 2022 en leverde positieve ervaringen op, en waardering van de deelnemers. Op proef samenwonen leidde vaak tot blijvend samenwonen en rust voor alle betrokkenen, omdat ook de financiële gevolgen van samenwonen duidelijk worden. Daarom gaat de gemeente door met op proef samenwonen.

Hoe werkt het?

  • Inwoners melden dat zij willen gaan samenwonen bij Werk en Inkomen;
  • De deelnemers houden ieder hun eigen woning en betalen hiervoor alle woonkosten (huur/hypotheek, energie, water en verzekeringen);
  • We spreken vooraf af hoeveel maanden deelnemers nodig hebt om te besluiten of ze blijven samenwonen;
  • Als deelnemers blijven samenwonen hebben zij geen recht meer op een uitkering als alleenstaande (ouder). Afhankelijk van het inkomen en vermogen hebben zij misschien samen wel recht op een uitkering voor een echtpaar.

Werken vanuit vertrouwen

“Eerder kregen inwoners die gingen samenwonen, direct te maken met de gevolgen voor hun uitkering. Dit maakte de stap om te gaan samenwonen moeilijker, of reden om het niet te melden bij Werk en Inkomen”, aldus wethouder Esmah Lahlah van Bestaanszekerheid: “Door de proefperiode kunnen onze inwoners in de bijstand deze stap nu makkelijker en in alle openheid zetten. Dat is belangrijk, want samenwonen heeft vaak een positief effect op het welzijn en welbevinden van onze inwoners. Deze nieuwe aanpak sluit beter aan bij onze aanpak van persoonlijke aandacht, maatwerk en vertrouwen.”

Achtergrond

Tilburg heeft op proef samenwonen vorig jaar ingevoerd als aanvulling op de regels van de Participatiewet. Op dit moment hebben verschillende gemeenten de Tilburgse pilot overgenomen en heeft ook de minister aangegeven dat de proef past binnen de regels van de Participatiewet.