TILBURG - Rodgairo Dalnoot wordt de nieuwe stadsdichter van Tilburg. Het college van burgemeester en wethouders heeft hem benoemd voor de periode 2021-2023. Op 29 augustus wordt hij feestelijk geïnstalleerd tijdens het evenement ‘Boeken rond Paleis’.


Rodgairo is 32 jaar en in het dagelijks leven vader, dichter, spoken word-artiest, rapper, en jongerenwerker. Hij won in 2019 tijdens het internationale spoken word-event van SPOKEN.FM in Rotterdam de aanmoedigingsprijs voor ‘De meest inspirerende ontdekking van de SPOKEN Awards 2019’.

Nacht van het blauwe uur

Als stadsdichter wil Dalnoot onder meer een podium bieden aan aanstormend schrijftalent en ‘de verborgen schatten van de stad de kans geven hun verhaal te vertellen’. Zijn muzikale reis heeft hij in verschillende formaties mogen tentoonstellen, maar dit jaar bracht hij na 10 jaar zijn eerste project uit genaamd ‘Nacht van het blauwe uur’.

De benoeming van Rodgairo Dalnoot is op voordracht van de stadsdichterscommissie Tilburg. Zij kozen hem uit 18 kandidaten. De commissie maakte uit een shortlist van 6 kandidaten haar definitieve keuze. Die keuze viel op Rodgairo omdat er volgens de commissie ‘gezocht moest worden naar iemand die niet alleen de literaire wereld bedient. Iemand met wortels in de steeds luider klinkende hip-hop- en ‘spoken word’-cultuur, maar die ook openstaat voor andere geluiden. Iemand die gedichten schrijven ‘zijn eerste liefde’ noemt. En iemand die, in deze ontwrichtende tijden van wantrouwen, verruwing en polarisatie niet wil uitsluiten maar juist verbinden, die bruggen wil slaan.’

Waarom een stadsdichter


Tilburg is een stad van makers. Een stad die verrast, uitdaagt en een voedingsbodem is voor creatief talent. Oók op het gebied van literatuur en poëzie. Verbeeldingskracht, ontspanning en spiegeling versterken Tilburg. Sinds 2003 benoemt het college daarom elke twee jaar een stadsdichter van Tilburg.

Wethouder Marcelle Hendrickx: “Woorden geven aan onze stad, aan wat er nu leeft, en aan wie er nu leven; dat doet de stadsdichter. Elke stadsdichter geeft daar zijn of haar eigen kleur aan. Wij koesteren dat en ik ben blij dat we dit talent de komende twee jaar onze Tilburgse stem mogen noemen. Rodgairo Dalnoot zegt zelf hier ook anderen bij te willen betrekken en ik kijk daar naar uit, want het stadsdichtersschap is voor heel Tilburg.“

Rodgairo Dalnoot is de tiende stadsdichter van Tilburg en de opvolger van A.H.J. Dautzenberg.