TILBURG - Het 2e weekend van september is traditiegetrouw Open Monumentendag. Duizenden monumenten in heel Nederland openen op 10 en 11 september dan gratis hun deuren. Ook in Tilburg doen veel monumenten mee.


Open Monumentendag is de kans voor inwoners om een kijkje te nemen op plekken met een rijke historie die normaal (bijna) niet toegankelijk zijn voor bezoekers.

Duurzaam duurt het langst

Open Monumentendag heeft dit jaar als thema ‘Duurzaam duurt het langst’. Veel monumenten hebben in hun rijke historie meerdere functies gehad: ze zijn meegegaan met de tijd. Eeuwenoude monumenten zijn daarom in de basis al duurzaam, omdat ze nog steeds deel uitmaken van onze huidige samenleving. Maar hoe maken we het dagelijks gebruik van deze monumenten ook duurzaam? En hoe behoudt je daarbij de cultuurhistorische waarde van het monument?

Folder met programma

Dit jaar laat de gemeente enkele succesvolle monumentale verduurzamingsprojecten zien. Van een prachtig woonhuis tot aan een boerderij, een imposante kerk tot een toonaangevend museum. De opengestelde monumenten en activiteiten zijn geconcentreerd in de gebieden Spoorzone en Museumkwartier, Ons Koningsoord in Berkel-Enschot en Landpark Assisië in Biezenmortel. In Udenhout is een route vanaf Erfgoedcentrum ’t Schoor naar vijf zogenaamde Duinboeren aan de rand van het Nationale park de Loonse en Drunense duinen. Meer informatie op erfgoedtilburg.nl en in de folder die als pdf te downloaden of te bekijken is.