In Tilburg en de omliggende dorpen openen diverse monumenten hun deuren voor het publiek, elk met een eigen programma dat aansluit bij het thema van dit jaar.
Paleis-Raadhuis (Tilburg)
Het Paleis-Raadhuis is een iconisch Tilburgs gebouw. Het paleis, gebouwd als onderkomen voor koning Willem-II, is gevestigd aan het Willemsplein in het hart van de stad. Op zaterdag 14 september en zondag 15 september is het geopend tussen 11:00 uur en 17:00 uur. Er is een speciaal programma voor kinderen en volwassenen op zondag. Zo zijn er kindercolleges over democratie en de geschiedenis van Tilburg, is er een foto-expositie en is het werkatelier Tilburg 2050 geopend. In dit atelier kunt u uw toekomstbeeld van de stad schetsen met AI.TextielMuseum (Tilburg)
TextielMuseum (Tilburg)
Een must-see is het TextielMuseum aan de Goirkestraat 96, een van de meest iconische voormalige textielfabrieken van de stad. Op zondag 15 september kunt u tussen 12:00 en 17:00 uur gratis een rondwandeling maken over het terrein, waar u oude foto's en informatie over de huidige inrichting van het gebouw kunt bekijken. Daarnaast worden er elke 20 minuten rondleidingen gegeven in het museum, waar textielerfgoed en moderne toepassingen samenkomen.
Voormalige Trappistinnenabdij - Ons Koningsoord (Berkel-Enschot)
In Berkel-Enschot kunt u op zaterdag 14 september van 11:00 tot 16:00 uur een bezoek brengen aan de voormalige Trappistinnenabdij, nu Ons Koningsoord. Dit monumentale complex, gebouwd in neogotische stijl, is prachtig gerestaureerd en herbestemd als cultureel centrum. Bezoekers kunnen genieten van de Cultuurproeverij met diverse activiteiten voor jong en oud, waaronder een expositie door Heemkundekring De Kleine Meijerij.
Landpark Assisië (Biezenmortel)
Een ander bijzonder monument is Landpark Assisië in Biezenmortel, dat op beide dagen geopend is van 11:00 tot 16:00 uur. Hier kunt u onder andere een historische schuilkelder bezichtigen, die teruggrijpt op het thema van 80 jaar bevrijding. De schuilkelder herinnert aan een Amerikaanse bommenwerper die in 1944 neerstortte, waarbij één overlevende wekenlang op het terrein van Assisië moest schuilen.
Doel Open Monumentendag
Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland, in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen ze de aandacht voor monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.
Programma
Meer informatie over Open Monumentendag 2024 vindt u op www.openmonumentendag.nl.