TILBURG - De brug Den Ophef in de Piushaven krijgt een onderhoudsbeurt. Het werk start vandaag, 16 januari, en duurt ongeveer 2 maanden. Op een aantal momenten wordt de brug afgesloten voor het verkeer. Er zijn dan omleidingen die aangegeven staan met borden.


Het ballasthuis (de ruimte met de ramen, red.) wordt van de brug gehaald om een aantal verbeteringen aan de ophanging te kunnen doen. Ook de horizontale draagarmen (priemen) worden losgemaakt en verbeterd. Hollandia Services gaat dit werk doen.


Brug dicht

Van 16 januari t/m 25 januari kan het verkeer niet over de brug rijden (tussen Havendijk Noord en Havendijk Zuid). De rijbaan bij de noordkant van de Havendijk is wel open van 16 t/m 22 januari. Van 23 januari t/m 25 januari is Havendijk Noord tussen de Lanciersstraat en de Gondelstraat afgesloten.

Takelen

Het ballasthuis wordt met grote kranen van zijn plek gehaald en vervoerd naar een tijdelijke werkplaats aan de Havendijk Noord. Hiervoor haalt de gemeente tijdelijk enkele lantaarnpalen weg aan de Havendijk Noord tussen de Wethouder Baggermanlaan en de Prinsenhoeven. Het takelwerk begint 23 januari en duurt ongeveer 3 dagen. Rondom de 2 verticale torens (hameitorens genoemd, red.) komen steigers om het werk te kunnen doen. De steigers rondom de torens blijven staan tot al het werk klaar is.

Brug in elkaar zetten

Eind maart 2023 wordt de brug weer in elkaar gezet. Ook dan is de Havendijk Noord en de aansluiting met de Wethouder Baggerman weer ongeveer drie dagen afgesloten voor al het verkeer, vanwege transport- en takelwerkzaamheden. Ondernemers en bewoners worden hierover geïnformeerd.

Geen scheepsvaart

Tijdens de reparatiewerkzaamheden aan de brug kunnen auto’s gewoon over de brug rijden. Helaas is er geen scheepvaart mogelijk tussen de havenkom en de toeloop van de haven van maandag 16 januari t/m eind maart 2023.