TILBURG - Acht kinderen en jongeren uit Tilburg krijgen een jeugdlintje. Ze kregen dat vorige week te horen. De kinderen en jongeren krijgen het lintje omdat ze zich op een bijzondere manier voor anderen of de samenleving hebben ingezet.


Deze zogeheten Helden met een T ontvangen het lintje uit handen van burgemeester Theo Weterings tijdens een feestelijke uitreiking op 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Het gaat om de volgende kinderen/jongeren: Abel van Berkel (8), Lara van Hamond (11), Hannah Jacobs (17), Ravi van Laak (10), Vik Pijnenburg (6), Féline Ramkisoensingh (13), Laura Thielemans (11) en Nick Weterings (14).

Abel staat bovenin als 1e op de foto, Féline als 2e, Hannah als 3e en Lara als 4e. Onderin staat Laura als 1e op de foto, dan Nick als 2e, Ravi als 3e en Vik als 4e.

Altijd met een glimlach

Abel heeft door de ziekte van zijn zus en een ongeluk van zijn vader al veel meegemaakt op jonge leeftijd. Toch is hij een veerkrachtig kind dat voor iedereen klaarstaat. Hij helpt zijn moeder met de zorg thuis en doet dat altijd met een glimlach. Ook op school wil hij iedereen helpen. Lara is een jeugdambassadeur van de Verbeeten Challenge. Lara collecteert, deelt flyers uit en geeft voorlichting. Daarnaast heeft ze samen met haar school meer dan 10.000 euro opgehaald voor onderzoek naar kanker. Hannah ruimt vrijwillig haar buurt op, geeft turnles, werkt bij Kindervakantiewerk en bij de Kindertelefoon. Een echte bezige bij. Haar bijbaantje zegde ze op, zodat ze meer tijd heeft voor haar studie. Maar ze blijft wel vrijwilligerswerk doen omdat ze dat belangrijk vindt.

Ravi is altijd in zijn eigen buurt te vinden om mensen te helpen. Glas wegbrengen, onkruid weghalen of vuilnis oprapen, hij doet het allemaal. Hij zet zich ook in voor dieren. Zo brengt hij kikkers terug naar de vijver en redt hij jonge vogeltjes. Vik is een echte natuurliefhebber en wil de wereld schoonhouden. Samen met zijn prikstok én opa en oma gaat hij 2 keer per week op pad om de buurt op te ruimen. Hij heeft zijn vriendjes ook gemotiveerd om mee te helpen. Ook Féline zet zich in voor een schonere wereld. Ze is elke week te vinden in het Wilhelminapark om daar op te ruimen. Daarnaast heeft ze ervoor gezorgd dat er een zuil met papieren zakjes kwam, zodat anderen ook het park schoonhouden. Deze zakjes vult ze trouw elke week aan.

Snel handelen

Laura heeft haar opa gered door snel te handelen. Haar opa werd onwel tijdens het boodschappen doen. Laura aarzelde geen moment en rende een supermarkt in om hulp te halen. Ze wist iemand te vinden, die eerste hulp kon verlenen. Doordat zij zo snel en goed handelde, is het gelukkig goed afgelopen met de opa van Laura. Nick is al sinds groep 8 vrijwilliger bij verzorgingshuis Den Herdgang. Om het weekend werkt hij mee in de horeca en speelt hij spelletjes samen met de bewoners. Het liefst zou hij dat elk weekend doen, maar zijn ouders willen dat hij ook nog genoeg eigen tijd overhoudt.

Kanjers

Je inzetten voor anderen of voor de samenleving. Soms begint dat al op jonge leeftijd. Zo ook in Tilburg. En dat waardeert de gemeente. Daarom zijn de jeugdlintjes sinds dit jaar weer in het leven geroepen. De afgelopen periode konden inwoners kinderen en jongeren tot 18 jaar hiervoor aanmelden. “Wat een kanjers zijn onze jongeren!”, aldus Marcelle Hendrickx (Jeugd). “Als wethouder Jeugd ervaar ik al jaren de kracht, de energie en de betrokkenheid van onze jongeren bij elkaar en bij anderen. En dat verdient aandacht en waardering. Ik ben super trots op het jeugdlintje voor deze 8 helden. Zij symboliseren voor mij al die jongeren in Tilburg die zich belangeloos voor een ander inzetten.”

Een achtkoppige jury heeft in oktober alle voordrachten bekeken en de ‘Helden met een T’ genomineerd voor een jeugdlintje: Behalve de wethouder Onderwijs en Jeugd Marcelle Hendrickx, zitten in de jury ook Hanneke Reijrink, beleidsmedewerker Jeugd, Rogier van Luxemburg coördinator R-Newt, Ismaïl Osman en Medine Oguz van de Jongeren Adviesraad Noord, Ramatu Kanu, studente Pedagogiek, Hendrik de Kok, vrijwilliger in diverse vluchtelingenkampen en Junah El Farougui, leerling van het ROC Tilburg.

Betrokken bij de stad

Burgemeester Weterings overhandigt de jeugdlintjes op 20 november aan deze 8 helden. Burgemeester Weterings: “Veel jongeren in Tilburg voelen zich enorm betrokken bij onze stad. Van kleine initiatieven tot grote bijdragen. Dat blijkt wel uit de helden met een T aan wie ik dit jaar een lintje mag uitreiken. Het maakt me buitengewoon trots dat deze jongeren zich op geheel eigen wijze inzetten voor onze stad. Dit is wat onze stad inclusief maakt, dit is wat ons als Tilburgers typeert. Jong geleerd, is oud gedaan.”