TILBURG - Er komen twee nieuwe plekken waar Tilburg tijdelijk Oekraïense vluchtelingen gaat opvangen: het kloostercomplex Notre Dame aan de Bredaseweg en in 18 woonunits (Tiny houses) aan de Kwendelhof.


Voor omwonenden van het klooster is op dinsdag 3 mei een informatieavond tussen 19:00 en 20:00 uur in wijkcentrum De Back aan de Schout Backstraat 33. Inwoners kunnen daar vragen stellen over de opvang aan de Bredaseweg. Als u gebruik wilt maken van het informatiemoment, stuur dan uiterlijk maandag 2 mei 2022 een e-mail aan oekrainecrisis@tilburg.nl. Graag in uw mail ook aangeven met hoeveel personen u wilt komen. Het gebouw aan de Bredaseweg is verkocht aan WonenBreburg. In aanloop naar de officiële overdracht stelt de congregatie Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart het gebouw beschikbaar voor opvang van Oekraïnse vluchtelingen. Het gaat om de opvang van maximaal 60 vluchtelingen. Het gebouw wordt klaargemaakt voor opvang.

Tiny houses

Voor omwonenden van de Kwendelhof is op donderdag 12 mei een informatiebijeenkomst van 16:00 tot 18:00 uur in het gebouw van de volkstuinvereniging De Hoflaan aan het Dillepad 8. Inwoners kunnen daar terecht met al hun vragen over de opvang. Aan de Kwendelhof komen 18 zogenoemde tiny houses, woonunits. Ze zijn eigendom van TBV Wonen en worden door de gemeente gehuurd van deze woningcorporatie. In de units is plek voor maximaal 36 vluchtelingen. Ook in deze units worden nog aanpassingen gedaan om ze geschikt te maken voor de opvang van vluchtelingen. Als u gebruik wilt maken van het informatiemoment, stuur dan uiterlijk maandag 9 mei 2022 een e-mail aan oekrainecrisis@tilburg.nl. Graag in uw mail ook aangeven met hoeveel personen u wilt komen.

Verantwoordelijkheid nemen

De nodige vergunningsprocedures om de locaties als opvanglocatie te kunnen gebruiken worden op korte termijn opgestart. Vanwege het extreme oorlogsgeweld en de humanitaire ramp die zich afspeelt in Oekraïne, vluchten veel inwoners van dat land naar veilige Europese landen, waaronder Nederland. Vanzelfsprekend neemt ook de gemeente Tilburg haar verantwoordelijkheid om deze mensen in nood te helpen, bijvoorbeeld door opvangplekken beschikbaar te stellen. Daar kunnen zij de noodzakelijke hulp en zorg krijgen en tot rust komen.