TILBURG - In het voorjaar van 2021 opent de gemeente in het magazijn van de voormalige Wibra (hoek Langestraat – Korte Tuinstraat) een nieuwe fietsenstalling.


De gemeente wil het gebruik van de fiets voor een bezoek aan de binnenstad stimuleren. Daarom zijn voorzieningen zoals de gratis fietsenstallingen in het centrum belangrijk.

De nieuwe stalling in het Dwaalgebied is bedoeld voor bezoekers van de winkels en horeca in het Dwaalgebied en rond de Oude Markt. Er is plek voor ongeveer 200 – 300 fietsen, afhankelijk van de definitieve indeling en het opbergsysteem. Er komt een openbaar (invalide) toilet en er zijn gratis buggy’s te leen. Bakfietsen en elektrische fietsen zijn ook welkom. Scooters kunnen vanwege de brandveiligheid niet terecht in de stalling. Zij kunnen gebruik maken van de scooterparkeervakken in de binnenstad.

Schuifdeuren
De stalling is gratis en iedere dag geopend van 07:00 tot 01:00 uur. Er komen automatische schuifdeuren zodat de stalling makkelijk toegankelijk is. In de stalling is ook continue een beheerder aanwezig. De beheerder let er ook op dat iedereen in de avond en nacht rustig het pand verlaat. De in- en uitgang van de fietsenstalling komt aan de Langestraat of de Korte Tuinstraat.

Nieuw groen
De stalling komt er op proef voor 5 jaar. Daarna bekijkt de gemeente of de stalling goed gebruikt wordt en of de overlast van op straat gestalde fietsen in het Dwaalgebied is verminderd. Op basis daarvan wordt in 2026 besloten of de stalling open blijft. Rond de locatie van de nieuwe stalling staan nog veel fietsbeugels (Korte Tuinstraat, Langestraat, Nieuwlandstraat). Zodra de fietsenstalling Dwaalgebied open gaat, wil de gemeente de beugels verwijderen. De ruimte die dan vrij komt, krijgt in overleg met bewoners een andere invulling. Dan kan het gaan om groen, bankjes en/of een spelvoorziening.