TILBURG - 85 leerlingen van SBO Westerwel uit Tilburg zijn donderdag 18 maart samen met IVN Natuureducatie en de gemeente begonnen met het planten van een Tiny Forest op het Biervlietplein. Een Tiny Forest is een bos(je) ter grootte van een tennisbaan.


Het gras dat bij het plein lag, maakt plaats voor het minibos. In het buitenlokaal, dat onderdeel is van het Tiny Forest, krijgen de kinderen straks les en kunnen ze volop spelen. Zes klassen van SBO Westerwel, onderdeel van Biezonderwijs, zetten ruim 1000 bomen in de aarde.

Handen in de aarde
Het enthousiasme tijdens het planten spatte er vanaf. “Normaal hou ik niet van de natuur, maar nu wel!” aldus Keano (9 jaar). En eenmaal met de handjes in de aarde wisten de leerlingen niet van ophouden: “Ik vind het zo leuk, ik ga na school weer meehelpen.” (Chloe, 10 jaar).

Tiny Forest Rangers
Alle leerlingen hebben een eigen boom in het Tiny Forest geplant die samen met hen op zal groeien. De kinderen maakten boomlabels met hun eigen naam én de naam van hun boom. Op die manier kunnen ze hun eigen boom altijd terugvinden. De leerlingen van SBO Westerwel gaan als Tiny Forest Rangers het bos beheren.

Het Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

3 mini bosjes
Tilburg heeft nu drie mini bosjes. SBO Noorderlicht en Kindcentrum Christoffel hebben namelijk eerder al een Tiny Forest in Tilburg aangeplant. De plantdag op het Biervlietplein in Tilburg is één van de laatsten van het Tiny Forest-plantseizoen waarin IVN de afgelopen maanden samen met gemeentes, scholen en vrijwilligers minibossen heeft aangeplant.