TILBURG - Bikescout is een systeem dat weggebruikers via led-licht in het wegdek waarschuwt voor naderende fietsers. Het is ingebouwd in de weg op de kruising Spoorlaan en de oostelijke garage van Interpolis.


Het systeem is ontworpen door bouwbedrijf Heijmans. De gemeente en Interpolis spraken in 2017 af: geen dodelijke verkeersslachtoffers meer in Tilburg. Het aantal verkeersongelukken wilde beide partijen verminderen met 25%. Met het installeren van Bikescout geven Interpolis en de gemeente verder invulling aan deze ambitie. Bikescout meet waar fietsers, voetgangers, brommers, scooters en e-bikes op dat moment zijn en hoe snel ze rijden. Knipperlichten in het wegdek waarschuwen automobilisten en maken ze extra alert. Eindhoven en Veenendaal gebruiken Bikescout al. Uit onderzoek in die steden blijkt dat het leidt tot minder ongelukken. Ook geven de weggebruikers aan dat hun gevoel van veiligheid is verbeterd.

Innovatief systeem
Wethouder Mario Jacobs (Mobiliteit): "In de onlangs vastgestelde Tilburgse Verkeersveiligheidsagenda staan maatregelen op het gebied van infrastructuur, educatie, handhaving en gedrag. We hebben daarbij speciale aandacht voor de fietser als kwetsbare weggebruiker. Bikescout is een maatregel die direct bijdraagt aan verkeersveiligheid in onze stad, omdat het automobilisten attendeert op naderende fietsers in onoverzichtelijke situaties. Ik ben blij dat we dit soort innovatieve systemen samen met Interpolis, onze partner in verkeersveiligheid, in Tilburg kunnen uittesten."

Minder verkeersongelukken
Bart Smolders, directeur Heijmans Infra: "Als makers van een gezonde leefomgeving willen we in heel Nederland een bijdrage leveren aan minder verkeersongevallen en meer veiligheid. Bikescout is een mooi voorbeeld hoe we hier in de afgelopen jaren al op diverse locaties succesvol mee zijn. Daarom zijn we blij dat ook Tilburg en Interpolis kiezen voor Bikescout."

Chantal Vergouw, directievoorzitter van Interpolis: "Ieder ongeluk is er één te veel. We werken in heel Nederland hard om afleiding door de smartphone in het verkeer de kop in te drukken en daarmee de verkeersveiligheid te vergroten. Maar ook dichterbij huis kijken we naar concrete invulling van onze ambitie. De in- en uitrit van de oostelijke garage van Interpolis is behoorlijk druk. Fietsers, automobilisten en voetgangers maken daar dagelijks gebruik van. Daarom hebben we samen met de gemeente het initiatief genomen om maatregelen te treffen om de verkeersveiligheid te verbeteren op deze locatie."