TILBURG - Kunstenaars Erik Veldmeijer, Paul Watty, Bart Hüsstege, en Mariël Hallie hebben 50 nestkastjes beschilderd. De huisjes zijn bedoeld voor koolmezen, de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.


De nestkastjes zijn gehangen in bomen in de Neptunusstraat in Tilburg West en het Reeshofpark in de Reeshof. Op die plekken is de overlast van de eikenprocessierups groot.

Preventief spuiten
Naast maatregelen als preventieve spuitrondes, neemt de gemeente ook andere maatregelen om de overlast van de eikenprocessierups te beperken. O.a. door nestkastjes op te hangen voor koolmezen. De mezen eten de rups op. De kleurrijke kastjes brengen bovendien kunst en natuur samen en zorgen ze voor een mooier straatbeeld.

Onderhoud
Brouwers Groenaannemers hing de nestkastjes op. In principe blijven ze hangen t/m 2025. Als ze eerder al kapot gaan, worden ze vervroegd verwijderd. De nestkastjes worden jaarlijks onderhouden. In het najaar worden ze schoongemaakt en leeggehaald, zodat de koolmezen er in het voorjaar weer hun nestje kunnen bouwen.

Wat kunt u zelf doen?
Inwoners kunnen zelf meewerken aan een betere omgeving voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals koolmezen. Zo kunt u ook zelf nestkastjes ophangen in uw tuin. Hang deze dan zo dicht mogelijk bij een eikenboom. Het nestkastje mag niet in een eikenboom worden gehangen, dan kunnen er brandharen en rupsen in komen. Op de website van de vogelbescherming staan tips voor het zelf maken van een nestkastje.