TILBURG - Dhr K. (Kees) van Kempen ontving 2 juli een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Theo Weterings. Kees van Kempen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Kees van Kempen kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor het behoud van het cultureel erfgoed van Udenhout-Biezenmortel. De onderscheiding werd uitgereikt ter gelegenheid van het 30-jarig voorzitterschap van de heer Van Kempen en tevens 30-jarig bestaan van het Schrijversteam van Erfgoedcentrum ’t Schoor Udenhout-Biezenmortel.

Kenner van het cultureel erfgoed

De heer Van Kempen (69) is één van de grootste kenners van het cultureel erfgoed van Udenhout en Biezenmortel. Zijn onderzoek bij archieven en musea in de regio, zijn samenwerking met heemkundekringen, lokale overheden en cultuurhistorische instellingen en zijn vele publicaties maken dat hij een zeer waardevolle bijdrage levert aan de cultuurhistorie van Udenhout en Biezenmortel. Sinds 30 jaar is hij verbonden aan Erfgoedcentrum 't Schoor. Hij zet zich hier actief in voor de instandhouding van het erfgoed van Udenhout en Biezenmortel. Het centrum heeft een grote erfgoedcollectie ondergebracht in een monumentaal pand in Udenhout, waar wekelijks een expositie is en rondleidingen worden gegeven.

WIKI Udenhout

Sinds 2019 is de heer Van Kempen ook voorzitter van het erfgoedcentrum. Al 30 jaar is hij bovendien voorzitter van het Schrijversteam van dit erfgoedcentrum en medeverantwoordelijk voor de 70 publicaties tot nu toe. De heer Van Kempen is daarnaast de oprichter en drijvende kracht achter de database WIKI Udenhout en werkt daarvoor nauw samen met het Regionaal Archief Tilburg. Ook op educatief gebied zet hij zich in en is hij bijvoorbeeld de initiatiefnemer van een cursus over de geschiedenis van Udenhout en Biezenmortel.

Sinds 2018 is hij secretaris bij de Stichting Brabants Heem. Onder deze Stichting vallen 123 Brabantse heemkundekringen met meer dan 33.000 leden. Daarnaast neemt hij zitting in de Werkgroep Open Monumentendag van de gemeente Tilburg. Hij is tevens beheerder van het archief van Kasteel de Strijdhoef in Udenhout, mede-auteur van twee boeken over het kasteel en werkt samen met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie van het Ministerie van Defensie. Ook is hij al sinds 1976 betrokken bij Parochie Johannes XXIII in Udenhout als vrijwilliger en geschiedschrijver. In 2017 ontving de heer Van Kempen de Gouden Speld van de gemeente Tilburg tijdens zijn 25-jarig jubileum als voorzitter van het Schrijversteam.