TILBURG - Tilburg vindt het belangrijk dat ieder kind een goede, veilige fiets heeft. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom is er op zondag 17 oktober een inzamelactie. Tussen 13:00 en 17:00 uur kan iedereen zijn gebruikte fiets inleveren bij het Stadhuis (Stadhuisplein 130).Inwoners die de 17e niet kunnen, zijn daarna welkom bij La Poubelle (Hoevenseweg 3), Quiet Community (Hoflaan 23) en BeterStokhasselt/ContourdeTwern (Corellistraat 281). Op de 17e zijn er ook verschillende activiteiten. Zo zijn BMX’ers Sietse van Berkel en James Alberto aanwezig om diverse trucs te laten zien en vraagt Quiet Community aandacht voor stille armoede tijdens Wereldarmoededag.

Alle fietsen zijn welkom

Dit is een initiatief van diverse Tilburgse organisaties, de gemeente en de ANWB. Deze laatste organisatie is verantwoordelijk voor de landelijke opzet van dit initiatief onder de naam Kinderfietsenplan. In Tilburg heeft 1 op de 5 kinderen geen goede fiets. Alle fietsen zijn welkom, dus niet alleen kinderfietsen. Zelfs gebruikte fietsen met een mankement, bv slag in het wiel of ketting eraf. Die kunnen opgeknapt worden of zijn voor onderdelen nog bruikbaar.

Een tweede leven
Wethouder Esmah Lahlah: “Ik roep alle Tilburgers op om te kijken of ze nog een fiets in de schuur hebben staan die ze niet meer gebruiken. Doneer je fiets op zondag 17 oktober en geef je fiets een tweede leven.”

Opgeknapt
De fietsen worden bij La Poubelle en de fietswerkplaats Noord (Beter Stokhasselt) opgeknapt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De opgeknapte fietsen gaan naar kinderen voor wie een fiets, door de financiële situatie thuis, niet vanzelfsprekend is. Ook voor reparaties en onderhoud kunnen kinderen gratis terecht bij de fietswerkplaats Noord (Beter Stokhasselt). En als de fiets te klein wordt, kan deze worden omgeruild voor een groter model. Bovendien krijgt iedereen bij de fiets een fietspaspoort met tips tegen diefstal en hoe de fiets zelf te onderhouden.

Wereld ontdekken

“Een fiets is meer dan een vervoersmiddel. Voor kinderen van 8 tot 18 jaar is fietsen een manier om mee te doen, vrijheid te voelen en de wereld te ontdekken. Met een fiets kunnen zij zelfstandig naar school, makkelijker bij vriendjes op bezoek en meedoen met leeftijdsgenootjes. Doe mee en geef uw fiets een tweede leven. Samen zorgen we ervoor dat ieder kind in Tilburg een fiets heeft om trots op te zijn”, aldus wethouder Esmah Lahlah. Wie een fiets zoekt voor zijn of haar kind, kan contact opnemen met Stichting Leergeld. Ga voor meer informatie naar stichtingleergeld.nl/tilburg.