TILBURG - Op donderdag 4 mei herdenken we in Tilburg alle burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Er zijn herdenkingen aan de Gilzerbaan, in de kerk van 't Heike en in het Vrijheidspark.


Tijdens de herdenking op het Ereveld op de begraafplaats aan de Gilzerbaan, worden 76 omgekomen militairen herdacht. Zij zijn overleden tijdens de bevrijding van Tilburg. Burgemeester Theo Weterings spreekt tijdens de herdenking. De plechtigheid begint om 14:00 uur en wordt georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, afdeling Midden-Brabant.

Dodenherdenking Tilburg

In de St. Dionysiuskerk (’t Heike) aan de Stadhuisstraat begint om 19:00 uur de herdenkingsdienst. Astrid de Beer, projectleider Regionaal Archief Tilburg, vertelt er over het onderzoek naar Tilburgse oorlogsslachtoffers. Ook burgemeester Theo Weterings spreekt. Verder is er ruimte voor een gedicht van Junior Stadsdichter Gina Goossens. Een Oekraïense zangeres verzorgt de muziek. Een Russische pianiste en Thijs Vernal, leerling van het Koning Willem II College, begeleiden haar.

Vrijheidspark

Aansluitend aan de dienst in de kerk wandelen de bezoekers onder begeleiding van de Dutch Pipes and Drums naar het Vrijheidspark achter het Factorium. Daar sluiten ze aan bij de bezoekers die zich al verzameld hebben voor de 2 minuten stilte om 20:00 uur. In het Vrijheidspark worden daarna kransen en bloemen gelegd.


Bevrijdingsconcert op 5 mei in Piushaven


Vrijdag 5 mei staan we stil bij de vrijheid. Tilburg viert dat met een bevrijdingsconcert in de Piushaven. Het concert begint om 21:00 uur. Kom luisteren en kijken vanaf de kade of in een bootje op het water.

Het Tilburgs Festival Orkest van het Zuiden brengt samen met verschillende solisten een gevarieerd programma. Luisteraars kunnen genieten van bekende klassieke stukken maar ook van populaire muziek. Ook Dutch Pipes & Drums doen dit jaar weer mee. De organisatie is in handen van de gemeente Tilburg, in samenwerking met het Oranje Comité Tilburg. Het orkest staat onder leiding van Sander Teepen.