EINDHOVEN - Guus Meeuwis was dinsdag, vroeger dan op andere showdagen, aanwezig in het bijzijn van zijn Groots crew. Meeuwis wilde de medewerkers van zijn concerten voor aanvang van de twee laatste concerten in het zonnetje zetten. Voor hij daartoe de kans kreeg, werd hij verrast door burgemeester Weterings.


Ridder

In 2013 ontving Meeuwis aan de vooravond van de 6e editie van zijn Groots met een zachte G concerten al een Koninklijke onderscheiding voor zijn werk als zanger. Hij werd destijds benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Motivatie

De motivatie om Guus Meeuwis te bevorderen tot de ridderorde: na zijn onderscheiding in 2013 heeft Guus Meeuwis ook zijn stempel weten te drukken als zanger en is hij vandaag de dag een van de grootste artiesten binnen de Nederlandstalige popmuziek. Zo is Guus Meeuwis als single artiest wereldrecordhouder met de meeste concerten in één stadion. De afgelopen 16 edities van Groots met een zachte G hebben meer dan twee miljoen bezoekers zijn stadionconcerten in Eindhoven bezocht. Opvallend en bewonderenswaardig is zijn duurzaamheid in presteren. Bijzondere vermelding verdient zijn inzet tijdens de Coronapandemie. Guus Meeuwis bedacht en initieerde de gelegenheidsband The Streamers om Nederland afleiding te bieden in de vorm van verbinding en vermaak tijdens de landelijke lockdown. Er keken in totaal 7,5 miljoen mensen naar de livestream in Carré, Paleis Noordeinde, de Kuip en de Efteling. In september 2022 trad de band voor het eerst op voor publiek in het 3 keer uitverkochte Olympisch Stadion. Een jaar later verkocht de band 3 keer Gelredome uit.

Royal Albert Hall

Speciale vermelding verdient de wijze waarop Guus Meeuwis het Nederlandse chanson liet klinken tussen 2020 en 2022 tijdens de uitverkochte concerten in de Royal Albert Hall in Londen, L’Olympia in Parijs en in de Webster Hall in New York. Hiermee leverde hij een grote muzikale prestatie voor meegereisde fans en landgenoten aldaar. “Waar Guus verscheen, scheen de zon met hem mee”, aldus burgemeester Weterings.

Met een ijzersterk en samenhangend oeuvre heeft Guus Meeuwis zich op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse popmuziek. In 2019 ontving hij vanwege zijn betekenis voor het Nederlandse lied de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter. Ook voor andere artiesten heeft hij succesvolle creatieve ruimte gecreëerd. Zijn concertreeks is altijd een podium voor collega-artiesten en een platform voor nieuw talent geweest.

Verbinden

Guus Meeuwis: “Alles wat ik doe, doe ik met de intrinsieke behoefte en wens om mensen te verbinden. Door middel van muziek en het liefst op een verrassende manier. Vandaag ben ik zelf compleet verrast. Ik ben enorm vereerd met deze bevordering. Maar als u het niet erg vindt, burgemeester Weterings, spelt ik nu graag mijn crew een Grootse onderscheiding op. Ik kan het namelijk niet vaak genoeg benadrukken: Groots, dat zijn we samen.”