TILBURG - In Tilburg is een start gemaakt met de campagne ‘Laat je horen’. Iedereen in Tilburg moet veilig kunnen sporten. Als iets niet goed voelt of niet pluis is, moet een sporter dat kunnen melden.


Daarom zijn kaartjes gemaakt met daarop de namen en gegevens van de vertrouwenspersoon en bestuurders van de sportvereniging. Sporters of vrijwilligers van de verenigingen kunnen deze mensen altijd benaderen bij grensoverschrijdend gedrag. Keycords met daaraan de informatiekaartjes werden afgelopen weekend door de wethouders Dols en Hendrickx uitgedeeld aan HC Tilburg en Volley Tilburg. Naast de Keycords werden ook fluitjes uitgedeeld met de tekst: Laat je horen! Deze symbolische tekst richt zich op vrijwilligers bij sportclubs. Vrijwilligers kunnen namelijk het verschil maken voor leden als het op de club of thuis niet goed gaat.

Keycords inzetten

Er zijn al meerdere verenigingen die aangesloten zijn bij het verenigingsnetwerk Sportplezier Tilburg die de keycords gaan inzetten om campagne te voeren voor sociale veiligheid binnen hun club. Andere Tilburgse sportverenigingen die ook campagne willen voeren kunnen contact opnemen met sportplezier@tilburg.nl.

Online campagne

Op 9 maart start een online campagne ‘Laat je horen’. In de campagne wordt onder andere ingegaan op de inzet van een Vertrouwenscontactpersoon (VCP)en het werken met een Verklaring Omtrent Gedrag(VOG) bij sportclubs. Ook komen er berichten beschikbaar die verenigingen op hun eigen social media kanalen kunnen delen. Andere onderdelen van de campagne zijn de VCP, aannamebeleid vrijwilligers (VOG). Maar ook thema’s: hoe ga je met elkaar om, beleid seksuele intimidatie en de standaard basiselementen voor sociaal veilige sportvereniging.

Sportclubs helpen

Wethouder Jeugd, Marcelle Hendrikx: “Teveel kinderen in Nederland groeien onveilig op. Ze worden mishandeld – lichamelijk of geestelijk- , misbruikt of verwaarloosd. Volwassenen, of soms leeftijdsgenoten, gaan over hun grenzen heen. Grensoverschrijdend gedrag kan seksueel getint zijn. Maar ook andere vormen van machtsmisbruik, pesten en buiten sluiten vergiftigen de omgang met elkaar. En dat zorgt dat het klimaat niet altijd veilig en plezierig is. 1 op de 7 a 8 kinderen heeft daar last van, blijkt uit recent onderzoek. Dat maakt de noodzaak van een veilige escape waar mensen je echt zien en horen wel duidelijk. Met deze actie helpen we sportclubs om dat te bieden.”

Wethouder Sport, Rolph Dols over het uitdelen van de fluitjes: “Een fluitje hoort bij de scheidsrechter. Die fluit als spelregels worden overtreden. Maar de aanwezigheid van de scheidsrechter zorgt ook dat spelers scherp blijven op een eerlijk en veilig spel. Dit fluitje gebruik je ook om een signaal te geven als je ziet dat het even niet goed gaat. Zodat het niet uit de hand loopt. Zo zorgen we samen voor een open cultuur met aandacht voor een veiliger klimaat binnen de club. In een open cultuur spreek je elkaar aan. Net als de scheidsrechter. Die trekt ook zelden meteen een rode kaart.”