TILBURG - 1000 Blauwe Tuinen in Tilburg wil in 3 jaar tijd minimaal 1000 tuinen watervriendelijker helpen maken. Dit project sluit nu af met een zoektocht naar de 10 tofste tuintjes van Tilburg.

Tot 1 oktober kunnen Tilburgers hun tuin nog letterlijk op de Blauwe Tuinen kaart zetten en in aanmerking komen voor 1 van de prijzen. Uiteindelijk worden 10 tuinen gekozen door een jury en beloond voor hun resultaat. Tot de prijzen behoren een ballonvaart met het gezin over de Tilburgse tuinen, een familieboottocht over het Tilburgse water en mooie tuinaccessoires.

Tijdens het project 1000 Blauwe Tuinen in Tilburg zijn 850 regentonnen geplaatst, meestal mét overloop naar de tuin. Meer dan 700 tuineigenaren hebben hun tuinscore berekend en vaak ook verhoogd via de tips op blauwetuinen.nl. "Het allermooist zou het natuurlijk zijn als we 1000 tuinscores hebben op de plattegrond", meent Janneke de Vries, coördinator van het project. "Dat kan als Tilburgse tuineigenaren meedoen vóór 1 oktober. Daarom maken ook de nieuwere tuinen met score en foto kans op de titel ‘Toffe Tilburgse Tuin’ en de bijbehorende wekelijkse prijzen".

Waarom een blauwe tuin?

Met 'blauwe tuin' wordt bedoeld dat er is nagedacht over hoe de tuin water- of zelfs klimaatvriendelijk ingericht kan worden. Dat maakt de tuin ook gelijk gezonder. Want in Tilburg zijn veel tuinen 'versteend': 68% van de tuineigenaren kiest voor een groot gedeelte stenen. Dat leidt tot het opslaan van warmte en draagt bij aan het hitteprobleem in de zomer. Het regenwater gaat vaak ook gelijk naar het riool terwijl het in de tuin kan worden opgevangen. Met meer blauwe tuinen kunnen inwoners bijdragen aan een groenere en gezondere stad: 40% van het Tilburgs oppervlak is in handen is van particulieren.

Tips voor hoe je zo'n blauwe tuin kan aanleggen staan op de website van het project. Hier kunnen Tilburgers ook hun tuinscore laten berekenen. “Soms scoort een tuin hoger dan de eigenaar denkt en vice versa. Daarom is het ook interessant om je tuinscore te weten en te zien wat je nog meer kunt doen.” Zegt Janneke de Vries.

Prijzen in de waterspeeltuin

De prijsuitreiking is op 24 oktober tijdens de Week van Ons Water in de Blauwe Spoortuin: een openbaar gebied van RAW tot en met de Hall of Fame dat door vrijwilligers is omgetoverd tot een watervriendelijke tuin. Op die dag wordt ook de Waterspeeltuin bij het Ontdekstation013 officiëel geopend.