TILBURG - Lopen is gezond. Je bent in beweging en het maakt je hoofd leeg. Tilburg heeft een zogenoemde loopagenda. Daarin staan maatregelen om het lopen in Tilburg te ondersteunen en te stimuleren.


Als het aan de gemeente ligt, gaan inwoners in de toekomst nog meer lopen. Het college stelde onlangs 'Tilburg loopt: loopagenda 2020-2023' vast. Wethouder Mario Jacobs (mobiliteit): "De voetganger krijgt een centrale plaats. De komende jaren gaan Tilburgers en bezoekers dan ook merken dat lopen in Tilburg aantrekkelijker wordt. Bijvoorbeeld omdat de stoep op de looproute naar hun OV-halte breder is geworden en is opgefleurd met groen en kunst. En omdat de route naar school veiliger is geworden en er meer bankjes staan langs het ommetje door de buurt. Of omdat voetgangers vaker prioriteit krijgen bij omleidingen door wegwerkzaamheden."

Herontdekt
In de corona-tijd (her)ontdekten Nederlanders massaal het wandelen. Voor de crisis was het uitlaten van de hond de belangrijkste reden om te lopen, nu is dat een blokje om. Het ging om grotere afstanden per keer. Voorheen ging het gemiddeld om 1,2 km per keer. In de corona-tijd werd dat 2,2 km.

Thuiswerken
Aan de andere kant is er volop thuisgewerkt en dat blijft voorlopig nog wel zo. Veel vergaderingen zijn nu achter het scherm. Het woon-werk verkeer is flink afgenomen en ook het wandelen tussen verschillende afdelingen is verdwenen. Dat zorgt voor minder beweging. Een van de adviezen van het RIVM om fit te blijven, is een wandeling van minimaal 20 minuten per dag. Lopen bevordert de creativiteit, het verlaagt het stressgevoel en zorgt dat je productiever bent. Genoeg redenen om vaker een wandeling te maken. Vaker lopend telefonisch vergaderen of elke dag een half uur wandelpauze inlassen zorgt voor meer beweging en een fris hoofd.

'Wandelen de wijk' app
Lekker in beweging blijven? Met de vernieuwde app 'Wandelen in de wijk' kunnen inwoners in hun wijk laagdrempelig een wandeling maken en tegelijkertijd de stad ontdekken. Met deze app kun je uit diverse themawandelingen kiezen en kun je achtergrondinformatie vinden over de plekken waar je langsloopt. De app is te downloaden via de appstore en via Google Play. Het gebruik van de app kost tijdens de wandeling geen dataverkeer. Er staan verschillende soorten wandelingen in de app: blauwe (routes in de wijk met beschrijving van highlights uit de wijk), groene (natuurwandelingen), oranje (routes door het centrum van Tilburg) en paarse (speciale themaroutes).