TILBURG - Sinds 17 november is de nieuwe fietsenstalling bij station Tilburg aan de Spoorlaan open. In de stalling is plek voor ongeveer 3.400 fietsen. Voor het in- en uitchecken hoeven bezoekers niet meer langs een medewerker. Deze stalling is de eerste in Brabant waar dat kan.


De stalling is in opdracht van ProRail en de gemeente gebouwd. De NS beheert hem. Er zijn ongeveer 200 OV-fietsen beschikbaar. De bovenverdieping is bereikbaar via een rolpad. De fietsenstalling is aan de buitenkant van glas en het dak is begroeid met sedum planten. Dit zorgt voor een goede waterafvoer en draagt bij aan een beter binnenklimaat in de fietsenstalling.

De stalling is duurzaam gemaakt, met aandacht voor de omgeving, het verblijfsklimaat en het milieu. Zo zijn de monumentale delen van het postperron, zoals de Y-kolommen, in het gebouw geïntegreerd. Het voormalige postperron functioneert nu als verdieping. De gepotdekselde glazen gevel zorgt voor ventilatie en natuurlijke lichtinval. Daardoor is er minder kunstmatig licht nodig. De verlichting die in de donkere uren toch nodig is, is energiezuinig en blijft tot een minimum beperkt wanneer er geen mensen aanwezig zijn.

In- en uitcheckzone

Via een scherm bij de in- en uitcheckzone kunnen reizigers met hun OV-chipkaart inchecken. Het gaat nog makkelijker met een zogenoemde fietstag. De nieuwe in- en uitcheckzone herkent namelijk automatisch de fietstag (die is gekoppeld aan de OV-chipkaart) zodat reizigers direct door kunnen lopen. Reizigers met een abonnement of stallen op rekening krijgen een fietstag gratis. Die wordt door de servicemedewerkers in de stalling op het voorframe van de fiets vastgemaakt.

De fiets stallen in de nieuwe stalling is de eerste 24 uur gratis. De stalling is bewaakt en geopend vanaf een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. In de nieuwe stalling zit een Fiets & Service winkel voor reparaties en er zijn fiets-accessoires te koop.

Modern gebouw

“Het is prachtig hoe we voor Tilburg een nieuw en modern gebouw hebben ontworpen, maar toch helemaal in de geest van de oorspronkelijke architect van het station Koen van der Gaast. Een mooi resultaat van de samenwerking met cepezed als ontwerper en Dura Vermeer als aannemer”, aldus Dimitri Kruik, regiodirecteur bij ProRail.

“Na de vernieuwing van het station en de opening van de stalling aan de noordkant is dit opnieuw een mooi hoogtepunt”, aldus NS-regiodirecteur Magdalena Piowtrowska. “Het is de eerste fietsenstalling in Brabant met onze nieuwe in- en uitcheckzone. Hierdoor kunnen reizigers sneller en makkelijker hun fietsen stallen.”

Blikvanger

“De nieuwe fietsenstalling is een blikvanger in de transformatie van de Spoorzone in Tilburg”, zegt wethouder Bas van der Pol van Tilburg. “OV-reizigers stallen hier makkelijk, veilig en snel hun fiets. Dat maakt reizen van en naar Tilburg met de trein voor iedereen weer een beetje comfortabeler. Zo stimuleren we dat nog meer mensen de fiets pakken om naar het station te gaan en dragen we bij aan een gezond en gelukkig Tilburg. En het zorgt er bovendien voor dat we de openbare ruimte rond het station leefbaar en vrij van fietsen houden.”