TILBURG - De Nationale Stichting Grote Clubactie bestaat 50 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum kreeg de stichting de Tilburgse Ereprent uit handen van locoburgemeester Maarten van Asten.


Locoburgemeester Van Asten reikte de ereprent uit tijdens een jubileumbijeenkomst in de Philharmonie.

Loterij

De Stichting Grote Clubactie helpt verenigingen en instellingen in heel Nederland hun (financiële) doelen te verwezenlijken onder andere door middel van een jaarlijkse loterij. Hun missie is om mee te bouwen aan een gezond verenigingsleven in Nederland, vanuit het geloof in de kracht
en maatschappelijke waarde van vitale verenigingen.

Nationale Stichting Grote Clubactie heeft een rijke geschiedenis, met als startpunt Tilburg. De stichting is in 1972 in Tilburg door Tilburgers opgericht. De actie begon destijds als lokaal initiatief en na 5 succesvolle jaren voor Tilburgse clubs, ging de Grote Clubactie ook landelijk verenigingen ondersteunen. Met als resultaat dat nu jaarlijks, ruim 5.200 clubs vanuit heel Nederland meedoen aan de actie. In 2021 heeft de stichting een succesvol jaar gehad, met een recordopbrengst van 10,7 miljoen euro voor verenigingen in heel Nederland. Ieder jaar zijn er vele Tilburgse verenigingen die deelnemen. Vorig jaar hebben 43 verenigingen uit Tilburg de actie ingezet. Dit wil zeggen dat ruim 2.100 leden/lotenverkopers in de gemeente actief zijn geweest voor hun club. In totaal is er door hen bijna 100.000 euro voor het Tilburgse verenigingsleven opgehaald.

Tilburgse Ereprent

De Tilburgse Ereprent is een gemeentelijke onderscheiding die kan worden toegekend aan bedrijven en organisaties die een bestaansjubileum vieren van 50 jaar of meer, telkens met een eenheid van 25 verhoogd. Zij zetten zich al jarenlang als ondernemer, culturele of maatschappelijke instelling in voor Tilburg. Het zijn bedrijven en organisaties die hun roots in Tilburg hebben en hun ontwikkeling in en met Tilburg hebben
doorgemaakt. De Tilburgse Ereprent staat symbool voor de waardering en trots van de gemeente en is voor de jubilerende bedrijven en organisaties, vanwege de gekozen kunstvorm (grafische prent), uitermate geschikt om op te hangen en te tonen aan medewerkers, leden, klanten, relaties en bezoekers. Het ontwerp is van de Tilburgse kunstenares Janine Hendriks van Kaftwerk.