TILBURG - De Centaurusvijver aan de Centaurusweg in Tilburg wordt opnieuw schoongemaakt. Ook wordt er een vuilfuik geplaatst op het riool dat uitkomt in de vijver. In de vijver zitten hele kleine stukjes plastic, afkomstig uit het regenwaterriool. Het werk duurt tot uiterlijk 17 september.

Begin 2020 bleek voor het eerst dat er plastic in de vijver zat. Onderzoek wees uit dat dit afkomstig was uit het regenwaterriool dat uitkomt op de vijver. De vijver is toen schoongemaakt en er is een tijdelijk filter in het riool geplaatst. De bedrijven die hemelwater lozen op het riool pasten hun installaties aan om toekomstige vervuiling te voorkomen.

Controle
Bij een controle door Waterschap De Dommel in mei 2021 bleek opnieuw dat er plastic in de vijver aanwezig is. Dit komt omdat het slib, waarin ook plastic zit, nog niet eerder is gereinigd. Mogelijk werkte het in het riool aangebrachte filter ook onvoldoende om al het plastic tegen te houden. Daarom neemt de gemeente nu meer maatregelen.

Deze week wordt de vijver opnieuw schoongemaakt. Het riool wordt doorgespoten en het oppervlaktewater wordt gereinigd. Daarna wordt de vuilfuik geplaatst. Dit is een grote kous die het vuil tegenhoudt. De werkzaamheden begonnen op 6 september. In het najaar wordt het slib in de vijver gereinigd.

Vissen

Tijdens het werk zijn de paden rondom de vijver niet toegankelijk. Vissen is helaas even niet mogelijk.