TILBURG - Nico de Bont, BOEi en de Gemeente Tilburg tekenden deze week de overeenkomst voor de herbestemming van het rijksmonument Huize Vincentius in Udenhout. In de 2e helft van 2023 kan de eerste fase van de restauratie en nieuwbouw van start gaan. Eind 2026 moeten de 93 woningen in het gebouw gerealiseerd zijn.


Bas van der Pol, Wethouder Stedelijke Ontwikkeling: “Deze transformatie zorgt voor het behoud van dit prachtige gebouw dat al een eeuw sfeerbepalend is voor Udenhout. Het behouden van dit belangrijke cultureel erfgoed is echt een gezamenlijke ambitie. Vooral voor de vele toekomstige bewoners die hier na de renovatie en nieuwbouw weer een fijne woonplek gaan vinden. De ontwikkelende partijen hebben hiermee een complexe puzzel weten te leggen. Want herontwikkeling van een rijksmonument brengt altijd bijzondere uitdagingen met zich mee. Ik ben erg blij met deze mooie stap, voor onze gemeente en uiteraard vooral voor de bewoners van Udenhout”.

Boudewijn de Bont, directievoorzitter Nico de Bont: “Dit prachtige gebouw is lang gesloten geweest voor het dorp, maar maakt er straks integraal deel van uit. Liefhebbers van een groene omgeving kunnen straks kiezen uit een breed palet aan grondgebonden woningen en appartementen. Monumentaal wonen, tussen dorp en duinen. De restauratie gebeurt met veel respect voor de geschiedenis van het gebouw en omgeving.”

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “De woningnood is onverminderd hoog in Nederland; ook in deze regio. Herbestemming van gebouwen draagt bij aan de oplossing: in de bestaande leegstaande Nederlandse voorraad kunnen we veel woningen realiseren. Dat vergt alleen doorzettingsvermogen en een lange adem van partijen als BOEi en Nico de Bont, en in dit geval de Gemeente Tilburg.”

Huize Vincentius werd in 1927 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en deed oorspronkelijk dienst als meisjesinternaat. In het centrale entreegebouw van het Rijksmonument komen 28 appartementen, inclusief een aantal luxe penthouses. De twee symmetrische (zij)vleugels aan het centrale entreegebouw worden omgebouwd tot 13 grondgebonden woningen. Naast het entreegebouw komen twee nieuwe, vrijstaande gebouwen met zowel (sociale) huur als koopappartementen.

De monumentale watertoren boven het centrale entreegebouw is inmiddels omgevormd tot een faunatoren voor de aanwezige vleermuissoorten, gierzwaluwen, uilensoorten en diverse insecten. Ook is een plan opgesteld voor de bomen rondom het terrein. De 135 parkeerplaatsen voor de bewoners en hun bezoekers komen geheel op eigen terrein. Het benodigde bestemmingsplan ligt van 2 januari tot en met 13 februari 2023 ter inzage via www.tilburg.nl/ruimtelijkeplannen. Nog vóór de zomer wordt het plan besproken en vastgesteld door de gemeenteraad.