TILBURG - De Fietsenafhaalcentrale (AFAC) van de gemeente verhuist naar de Bredaseweg 193. Het pand waar de centrale nu zit, aan de Koopvaardijstraat, gaat gesloopt worden. Op die plek komt nieuwbouw.

In het nieuwe pand aan de Bredaseweg is meer ruimte dan op de huidige locatie. De plek is bovendien op loopafstand van de binnenstad en dus goed bereikbaar voor mensen die hun fiets willen ophalen. De gemeente huurt het pand voor de komende vijf jaar met de optie tot een verlening voor nog eens vijf jaar. De nieuwe locatie aan de Bredaseweg gaat open op dinsdag 1 september.

Fietsen ophalen
Jaarlijks haalt de Diamantgroep in opdracht van de gemeente ongeveer 5500 fietsen op. Dat gebeurt o.a. in de binnenstad, bij de NS stations en in de overige wijken van Tilburg. Daarbij gaat het vooral om fietsen die op een plek staan waar een stallingsverbod geldt. Of om fietsen die in de weg staan voor de hulpdiensten en minder-validen en om fietswrakken. Alle fietsen die de medewerkers van de Diamantgroep ophalen, komen te staan op de website verlorenofgevonden.nl. Daarna gaan ze tijdelijk naar de AFAC. Inwoners kunnen hun geruimde fiets ophalen als ze een geldig legitimatiebewijs en een fietsensleutel laten zien. Daarnaast moeten ze 15 euro administratieve kosten betalen.

Van de geruimde fietsen wordt ongeveer 60 procent opgehaald. De overgebleven fietsen zijn meestal kapot of als wrak achtergelaten. Ze worden na drie maanden afgevoerd naar La Poubelle. Daar worden deze fietsen gecontroleerd en als het kan, gerepareerd. De opgeknapte fietsen worden daarna verkocht of ter beschikking gesteld voor sociale doeleinden.