NOORD-BRABANT - In 2023 werden er in Noord-Brabant 12.785 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 10,9% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 42,7% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral in Goirle en Etten-Leur sloegen fietsendieven het afgelopen jaar veel vaker toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.


Sterkste toename in Goirle

Het aantal fietsendiefstallen is binnen Noord-Brabant het sterkst toegenomen in Goirle. Hier waren vorig jaar 175 fietsendiefstallen: 150% meer dan in 2022. Ook in Etten-Leur (+133,3%), Reusel-De Mierden, Moerdijk en Drimmelen (+125%) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

Niet overal in Noord-Brabant steeg het aantal fietsendiefstallen: in 21 gemeenten was juist een daling, waaronder in Breda, Tilburg en Oosterhout. In Zundert nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-57,1%).

Eindhoven gemeente met meeste incidenten

Vooral in Eindhoven sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag (2.255 fietsendiefstallen). De gemeente is zelfs goed voor zo’n 18% van alle fietsendiefstallen in de provincie. Andere Brabantse gemeenten met veel diefstallen zijn Tilburg (2.065) en Den Bosch (980).

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

In deze gemeenten meeste kans op fietsendiefstal

Fietsendieven zijn allang niet alleen meer in de grote gemeenten actief. In Noord-Brabant werd vorig jaar namelijk in elke gemeente een fiets gestolen. Wel kan de kans op een gestolen tweewieler sterk verschillen per gemeente.

Van alle Brabantse gemeenten met meer dan 25 fietsendiefstallen in 2023 gaat het naar verhouding het vaakst mis in Helmond. Hier zijn in een jaar tijd 19,7 fietsendiefstallen gemeld per 1.000 huishoudens. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 10,6.

De top 5 gemeenten binnen Brabant waar je de meeste kans hebt op een gestolen fiets:

  1. Helmond: 19,7 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  2. Tilburg: 18,1 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  3. Eindhoven: 17,8 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  4. Bergen op Zoom: 17 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  5. Goirle: 16,8 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina:

https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023