TILBURG - Maandag 20 september 2021 hebben agenten een man aangehouden die zwaar onder invloed van drugs was. De man heeft iemand een klap gegeven, een auto vernield en zich hevig verzet tegen zijn arrestatie.

De 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft rond 15.45 uur een man geslagen op een terras op de Heuvelring. Het slachtoffer is een horecazaak ingelopen, waarna de verdachte verder loopt. Het slachtoffer volgt hem terwijl hij de politie belt en de locatie doorgeeft. Onderweg vernielt de verdachte een autospiegel. Ook knuffelt hij willekeurige mensen op straat.

Op het NS-plein blijft hij staan en kwam politie ter plaatse. Zij spreken de man rustig aan, de man wordt echter uit het niets agressief richting de agenten. De verdachte verzet zich hevig tegen zijn aanhouding, ondanks de pepperspray die de agenten gebruiken. Hij heeft de agenten meerdere keren geslagen, een van hen heeft vuistslagen op het hoofd gekregen en is in de bosjes geduwd. Agenten hebben ook de wapenstok gebruikt om de verdachte onder controle te krijgen. Ondertussen komen ook andere agenten ter plaatse en lukt het om de agressieve verdachte onder controle te krijgen en te boeien.

Hij is meegenomen naar een politiecel. Uit onderzoek bleek dat de verdachte onder invloed was van drugs. Twee agenten zijn gewond geraakt, een van hen is behandeld in het ziekenhuis.

Wanneer mag de politie geweld gebruiken?
De politie mag alleen geweld gebruiken als er geen andere opties zijn. Helpt praten of is een wapenstok nodig? Of moet er naar een vuurwapen worden gegrepen? De agent maakt de afweging of geweld kan en mag worden ingezet, op basis van artikel 7 van de Politiewet, al dan niet met gebruik van geweldsmiddelen zoals beschreven in de Ambtsinstructie.

Het geweld moet noodzakelijk zijn en in verhouding tot het incident. Dus met zo min mogelijk letsel voor alle betrokkenen. Dit wordt achteraf ook altijd getoetst.

Meer informatie hierover is te vinden op: https://www.politie.nl/informatie/wanneer-mag-de-politie-geweld-gebruiken.html