BRABANT - In ons mooie Brabant gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals de productie van drugs. Een handel waar miljarden in omgaan. Een harde en meedogenloze wereld die soms dichterbij is dan we denken. In de tv-serie ‘Brabant Onder De Radar’, een productie van Omroep Brabant in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, wordt onderzocht wat er speelt in Brabant, én hoe iedere Brabander mee kan strijden tegen ondermijning. Vanaf 11 mei iedere woensdagavond op Omroep Brabant te zien.


Bij ondermijning hebben criminelen de ‘bovenwereld’ nodig. Gewone burgers worden, soms zonder dat ze het goed en wel beseffen, meegetrokken in een wereld vol gevaar. In Brabant Onder De Radar onderzoeken we hoe de onder- en de bovenwereld elkaar raken. De eerste aflevering draait rond synthetische drugs, misschien wel het grootste exportproduct van Brabant. De laatste jaren werden regelmatig drugslabs in onze provincie ontdekt: in stallen, schuurtjes en zelfs in boten. Of midden in woonwijken, met alle risico’s die daarmee gepaard gaan. Wat is nu juist gaande in onze provincie? Wat zijn de gevaren? Je ontdekt het allemaal. De volgende afleveringen gaan over hennep (18/5), de impact op kritische sectoren (25/5), witwassen (1/6), intimidatie & bedreiging (8/6), en drugsafvaldumpingen (15/6). Afsluiten doen we met een aflevering over de integrale aanpak tegen ondermijning (22/6).

Integrale aanpak

Brabant is vooroploper in de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. “De strijd tegen ondermijning is een topprioriteit op alle bestuursniveaus, van lokaal tot landelijk. Samenwerken is ons machtigste wapen in de aanpak van ondermijning”, vertelt Stijn Smeulders, gedeputeerde Bestuur, Veiligheid, Cultuur, Sport en Erfgoed. “Enkel zo laten we deze provincie voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek zijn, om te wonen, te werken en te bezoeken. Die samenwerking is duidelijk te zien in de serie: niet alleen diensten zoals de politie en brandweer komen aan bod, maar ook ondernemers en Brabanders speuren mee naar ondermijnende activiteiten.”

Controle rioolwater

Emile Kolthoff, lector ondermijning aan Avans, geeft iedere aflevering duiding. “En we volgen slachtoffers die ons meenemen in hun verhaal”, vertelt Gabrina Kikkert, uitvoerend producent/presentator bij Omroep Brabant. “Zoals een burgemeester die bedreigd is, of iemand die op jonge leeftijd verslaafd is geraakt aan drugs. Dat zijn vaak harde getuigenissen, maar het is belangrijk dat we die laten zien. Indrukwekkende verhalen, die mij als moeder ook laten nadenken over de gevaren die soms onzichtbaar dichtbij zijn.” Ook wat er juist gebeurt tégen ondermijning komt uitgebreid in beeld. Wist je bijvoorbeeld dat waterschap Brabantse Delta het rioolwater controleert, en zo zelfs een drugslab op het spoor is gekomen? En dat Brabants Landschap helaas wel eens de handen vol heeft met het opruimen van drugsdumpingen?

Meld het!

De aanpak van ondermijning is iets waar we allemaal aan bij kunnen dragen. Dankzij tips van Brabanders worden regelmatig criminelen gepakt. In Brabant Onder De Radar zie je hoe jij een antenne kan ontwikkelen voor onfrisse praktijken. “Door de signalen van ondermijning te herkennen, en die te melden, werken we samen aan een veilig Brabant waar het fijn wonen en werken is”, besluit gedeputeerde Smeulders. Dus zie je iets verdachts? Meld het bij de politie (www.politie.nl of 0900 844) of Meld Misdaad Anoniem (www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800 7000). ‘Brabant Onder De Radar’ is te zien vanaf 11 mei, zeven weken lang, iedere woensdagavond vanaf 18.15 uur (daarna ieder uur herhaald). Omroep Brabant is te vinden bij Ziggo op kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en KPN op kanaal 507.

De serie is tot stand gekomen dankzij het harde werk van diverse partners: politie Brabant-Zeeland, politie Oost-Brabant, taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, Brabants Landschap, waterschap Brabantse Delta, douane, openbaar ministerie, gemeente Valkenswaard, gemeente Loon op Zand, gemeente Breda, veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, Meld Misdaad Anoniem, Logistic Centre Hazeldonk-Meer, Avans, Yes We Can Clinics, ZLTO, Platform Veilig Ondernemen (PVO), Fujifilm.