TILBURG - Bij een controle van een rijtjeswoning aan de Bloemfonteinstraat stuitten agenten op vrijdag 28 augustus op de vondst van een drugslab en synthetisch drugsafval. In de woning bleek er amfetamine geproduceerd te zijn. Twee mannen (23 en 46 jaar) zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn direct in de woning aangehouden.


De politie bezocht samen met een toezichthouder van de gemeente de woning in verband met eerdere overlastmeldingen. Tijdens een gesprek zouden zij met elkaar kunnen bekijken wat de oorzaak van de overlast is en wat voor eventuele oplossingen er gevonden kunnen worden. In de schuur van de woning zag de politie tientallen jerrycans staan, waar een sterke chemische geur bij werd geroken. In de woning werden er synthetische drugs aangetroffen. De twee aanwezige mannen werden hierop aangehouden.

Doorzoeken van de woning
Er kwamen vervolgens verschillende gespecialiseerde politiediensten naar de woning. Nadat duidelijk was dat er geen gevaar meer aanwezig was, werd de woning doorzocht. Hierbij werd, naast de attributen van een drugslab, ruim zes kilo aan amfetamine aangetroffen. Ook werd er bijna 600 liter chemisch drugsafval aangetroffen. De drugs, het lab en het afval zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

Kenmerkende geur van een drugslab
De geurstoffen en de productielocatie ruiken chemisch. Meestal kunt u ook goed oplosmiddelen (onder andere ammoniak en aceton) ruiken. Kieren van niet gebruikte ramen en deuren worden daarom meestal afgedicht met bijvoorbeeld ‘purschuim’, men wil voorkomen dat de buren kunnen ruiken wat er gebeurd. Ook worden vaak afzuiginstallaties met koolstoffilters gebruikt die de lucht afvoeren via het dak, ook weer om te voorkomen dat de rest van de straat een chemische geur kan ruiken. De vele goederen en chemicaliën voor een lab worden vaak met busjes bij woning of schuren gebracht. Ziet u een partij jerrycans en/of plastic vaten in een woning, loods of schuur staan waar geen duidelijke bedrijfstoepassing is en waar u een onderbuikgevoel bij krijgt, aarzel dan niet dit te melden.

Drugscriminaliteit is gevaarlijk en trekt ook weer andere criminaliteit en overlast aan. Een drugslab kan ontploffen, in brand vliegen en/of de aanwezigheid van giftige dampen kan resulteren in een onwelwording of overlijden. Heeft u het idee dat u mogelijk een verdachte situatie heeft getroffen met betrekking tot chemicaliën of een drugslab, kunt u hiermee rekening houden. Weet dat veel drugslabs dankzij tips van oplettende burgers worden opgerold.

  • Breng uzelf in veiligheid. Er is altijd gevaar voor giftige stoffen, gassen, brand en/of ontploffing.
  • Alarmeer de politie via 112 op enige afstand van het lab en geef uw exacte locatie door en of er eventueel sprake is van brand of zichtbare rook. De politie zal, zo nodig, de brandweer en of andere diensten inschakelen.
  • Wilt u liever anoniem melding maken? Bel dan met “Meld Misdaad Anoniem” via 0800-7000.

Als u een verdachte situatie in uw straat veilig kunt bekijken, kunt u mogelijk bijzonderheden vastleggen, zodat u deze kunt meegeven aan de politie wanneer deze ter plaatse komt. Denk aan het noteren van nummerborden, beschrijvingen van auto's, busjes en personen, of andere opvallende activiteiten.