TILBURG - Politieagenten hielden woensdagavond 30 maart 2022 omstreeks 18.00 uur na een achtervolging op de Professor Cobbenhagenlaan een 22-jarige Rotterdammer aan. Hij wordt verdacht van diverse feiten, onder andere het verlaten van een plaats van een ongeval. Tijdens het veroorzaken van de aanrijding zou de verdachte lachgas hebben gebruikt.


De verdachte was kort daarvoor in de Pater Ruttenstraat tegen een geparkeerd staande auto gereden. Een politieagent zag dat gebeuren en zag tevens dat de bestuurder en zijn bijrijder ballonnen (vermoedelijk gevuld met lachgas) aan hun mond hielden. De agent sprak de mannen aan, maar de bestuurder ging er met hoge snelheid vandoor de Kardinaal Vaughanstraat in. De agent waarschuwde direct zijn collega’s in het Operationeel Centrum (OC) die contact opnamen met andere politie-eenheden op straat, terwijl de agent zelf naar zijn dienstauto rende.

Wilde rit

De verdachte reed intussen met hoge snelheid door de Goirkestraat in de richting van het Julianapark en reageerde niet op het stopteken dat de agent die hem had betrapt hem gaf. Hij reageerde daarna ook niet op de signalen die de agent hem met zwaailicht en sirene gaf en zette zijn vluchtpoging door in de richting van de Ringbaan-Noord. Op de kruising met de Ringbaan-Noord, waar het gezien het tijdstip erg druk was met andere automobilisten en fietsers, reed de verdachte door rood. Een fietser die wilde oversteken, kon daarbij te nauwer nood een aanrijding voorkomen. Ook diverse automobilisten moesten moeite doen om niet met de verdachte, die inmiddels richting de Hasseltrotonde reed, in aanrijding te komen. De verdachte reed met een snelheid van zo’n 140 km/uur richting de Hasseltrotonde, over een weg waar een maximumsnelheid van 50 km/uur geldt. Omdat er voor de Hasseltrotonde erg veel verkeer stilstond, reed het vluchtende voertuig via de middenberm de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer op en ging de bestuurder al spookrijdend de Hasseltrotonde over en vervolgens de Ringbaan-West op. Via de Ringbaan-West ging het naar de Professor Cobbenhagenlaan, waar de auto tot stilstand kwam en politiemensen de verdachte bestuurder, een 21-jarige Rotterdammer, konden aanhouden. In de auto lagen onder andere een lachgascilinder en meerdere lege ballonnen. Ook trof de politie vals geld aan.

Vervolgonderzoek

De verdachte is voor nader onderzoek en verhoor meegenomen naar een politiebureau en in de cel gezet. Hij wordt donderdag verhoord.
Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de Wegenverkeerswet (gevaarlijk rijgedrag, verlaten plaats ongeval en rijden onder invloed). Ook wordt tegen de man proces-verbaal opgemaakt op grond van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en voor het bezit van vals geld.De auto waarin de verdachte reed, het lachgas en het vals geld zijn in beslag genomen. De politie zet het onderzoek voort.