TILBURG - Een 15 jarige Tilburger is vrijdag in de vroege avond van zijn fiets beroofd door een groepje jongens. Daarbij werd hij bedreigd met een (nep) vuurwapen. Toen het slachtoffer zijn fiets terug wilde pakken kreeg hij een klap met een step op zijn hoofd.


Vrijdag rond 17.30 uur kreeg het slachtoffer het aan de stok met een groepje jongens op de Stevenzandsestraat. Eén van die jongens liet een (nep-)wapen zien, waarna een andere jongen de fiets meenam. Het slachtoffer ging de dader achterna, maar werd met een step tegen zijn voorhoofd geslagen.

Aangezien het slachtoffer de dader met het nepwapen kende is de politie daar meteen op bezoek gegaan. Het bleek inderdaad een speelgoedwapen te zijn. Dat is in beslaggenomen en vernietigd. De fiets is nog niet aangetroffen.

De jonge verdachte (15) nam met het tonen van dit nepwapen een enorm risico. De politie gaat er bij de behandeling van een dergelijke melding altijd van uit dat het om een echt wapen gaat en neemt daarbij geen risico. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden waarbij de politie misschien zelfs moet schieten. Als je met een nepwapen dat geschikt is om iemand mee te bedreigen op straat rondloopt, dan is dat een misdrijf. Je kunt tot wel negen maanden gevangenisstraf krijgen of een geldboete tot 20.500 euro. Als je met een CE-goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook stevig: een geldboete die kan oplopen tot 8.200 euro.