NEDERLAND - De afgelopen week zijn bij de politie tientallen aangiftes binnengekomen van mensen die slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc door een nep-wijkagent. De daders zijn uit op bankpassen, contant geld en sierraden. Er lopen inmiddels meerdere onderzoeken naar deze vorm van oplichting.


De daders bellen oudere mensen op en doen zich voor als wijkagent. In sommige gevallen gebruiken ze ook de naam van de wijkagent. De nepagent vertelt dan dat er een inbraak in de buurt is geweest en dat de daders zijn gepakt. Daarbij zou dan een adresboekje zijn gevonden met het adres van degene die wordt gebeld. De nepagent zegt te vrezen dat bij de oudere die hij aan de telefoon heeft, ingebroken zal worden en biedt aan om kostbaarheden veilig te bewaren. De mensen die aan de deur komen, legitimeren zich als recherche. Soms hebben ze een deel van een nepuniform aan.

Gewiekste criminelen

‘Slachtoffers hebben vaak meteen door dat er iets niet klopt', zegt Sybren van der Velden Walda, landelijk Projectleider Senioren & Veiligheid. ‘Maar de criminelen zetten mensen onder druk om snel te handelen. Vaak hebben ze persoonlijke informatie over mensen zoals namen van hun kinderen en rekeningnummers van hun kinderen. Dat wekt vertrouwen. Deze criminelen zijn zeer gewiekst in slachtoffers onder druk zetten.’

Doe altijd aangifte

De politie vraagt om altijd aangifte te doen, ook van pogingen door dit soort nepagenten. Ook is het goed telefoonnummers te bewaren waarmee de nepagenten hebben gebeld en deze nummers met de politie te delen. ‘Hoe meer data we hebben, hoe sneller we dit kunnen stoppen,’ zegt Van der Velden Walda. ‘Dat de namen van echte wijkagenten in de buurt worden misbruikt, is een kwalijk aspect van deze vorm van oplichting. We willen dat de wijkagent nabij is en benaderbaar. Misbruik van de naam van een wijkagent schaadt het vertrouwen van mensen. Dat is heel erg.’

Wees alert

Wees extra alert en meld verdachte situaties direct. Deel alstublieft ook onderstaande preventietips met uw ouders, grootouders of andere mensen waarvan u weet dat ze kwetsbaar(der) kunnen zijn voor deze criminelen.

  • Bent u gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en u vertrouwt het niet? Bel 112.
  • De politie belt nooit om te vragen naar uw pincode of om te achterhalen of u waardevolle spullen in huis hebt.
  • De politie komt niet langs voor het fotograferen van kostbare eigendommen, of het ophalen van pinpassen, cash geld en kostbaarheden.
  • De politie moet altijd een geldig politielegitimatiebewijs kunnen tonen. U kunt hiernaar vragen als er iemand voor de deur staat en zich voordoet als politie. Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram. Als u de pas beweegt, ziet u daarin afwisselend het logo van de politie, of het woord ‘politie’.

Meld zo snel mogelijk

Als u een oplichter aan de telefoon heeft, geef dan geen enkele informatie over pincodes of waardevolle spullen en bel daarna 0900-8844. Staat er iemand voor de deur die u niet vertrouwt, bel dan 112. Zo hebben we de kans om een oplichter op heterdaad te pakken.