TILBURG - De strafzaak tegen een 22-jarige vrouw uit Tilburg die werd verdacht van deelname aan de terroristische organisatie IS is geseponeerd wegens onvoldoende bewijs. De vrouw vertrok in 2017 richting Turkije en onderzocht is of zij daarvandaan naar het strijdgebied van IS in Syrië is gereisd of anders dat zij had deelgenomen aan IS in Turkije.

Een eerdere poging in 2014 om uit te reizen naar Syrië strandde op de grens van Hongarije met Servië. De vrouw meldde zich in november 2018 bij het Nederlandse consulaat in Turkije en bij aankomst in Nederland werd zij op Schiphol aangehouden. In maart 2019 werd de voorlopige hechtenis van de vrouw geschorst.

Het politieonderzoek heeft geen bewijs opgeleverd voor haar verblijf in Syrië of deelname aan IS in Turkije. Zelf verklaarde ze dat ze heeft verbleven in Turkije en niet heeft deelgenomen aan IS. In Turkije is ze getrouwd met een Syrische man met wie zij een kind kreeg. Deze man is door de Turkse autoriteiten aangehouden ter zake deelname aan IS door het verrichten van logistieke handelingen ten behoeve van IS vanuit Turkije.

Geen mogelijkheden
Het politieonderzoek, waarin de bevindingen van de Turkse autoriteiten zijn betrokken, bevestigt de verklaring van de vrouw. Er zijn ook geen mogelijkheden meer voor verder onderzoek. De officier van justitie bij het Landelijk Parket heeft de sepotbeslissing deze week meegedeeld aan de advocaat van de vrouw.