EINDHOVEN/TILBURG - Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een inmiddels 27-jarige man een rijontzegging van in totaal 2,5 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk opgelegd. De man krijgt ook een voorwaardelijke celstraf en moet daarnaast een bedrag overmaken naar de Vereniging Verkeersslachtoffers. Hij heeft zowel op snelwegen van Eindhoven naar Tilburg als in de bebouwde kom van Tilburg de maximum snelheid flink overschreden.

In de vroege ochtend van 2 juni 2016 mocht de man de auto van een vriend lenen. Enkele vrienden van hem reden mee. Met die auto haalde hij op de snelwegen van Eindhoven naar Tilburg snelheden tot bijna 300 kilometer per uur, waar 130 was toegestaan. In de bebouwde kom van Tilburg reed de man daarna ook veel harder dan toegestaan. Op de Ringbaan Oost – waar 50 kilometer per uur de maximale snelheid is – haalde hij een snelheid van 165 kilometer per uur. Een filmpje van de levensgevaarlijke rit verscheen later op het YouTube-kanaal van de man. Ondanks dat de overtredingen zijn begaan tijdens dezelfde autorit, ziet het hof de overtredingen als 2 losse feiten. De man had immers genoeg tijd om zich aan te passen aan de geldende maximumsnelheden.

Bestuurderswissel
In hoger beroep verklaarde de man dat hij niet degene was die in de bebouwde kom achter het stuur zat. Na het verlaten van de snelweg zou hij onderaan op de vluchtstrook van plaats geruild hebben met een van zijn bijrijders. Het hof heeft met behulp van Google Maps gekeken naar de plek waar de bestuurderswissel zou hebben plaatsgevonden. Op de aangegeven plek is echter geen vluchtstrook aanwezig. Het hof gaat er dan ook vanuit dat de man de auto bestuurde op de snelweg én in de bebouwde kom.

Strafoverwegingen
Het hof neemt het de man zeer kwalijk dat hij de openbare weg als racebaan heeft gebruikt. De man heeft door plankgas Brabant te doorkruisen meerdere levens op het spel gezet. Door het filmpje van de rit online te zetten had zijn – naar eigen zeggen – grote schare volgers voorbeeld aan zijn gedrag kunnen nemen. Het hof heeft bij de strafoverweging ook de financiële middelen van de man meegenomen. Die maken het mogelijk om tijdens de rijontzegging in alternatieven te voorzien, bijvoorbeeld door een chauffeur in te huren.

De man vertelde dat hij zijn leven inmiddels een andere, positieve wending heeft gegeven. Dat inzicht kan het hof waarderen.

Rijontzegging, voorwaardelijke celstraf en bijzondere voorwaarde
In totaal krijgt de man een rijontzegging van 2,5 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde een rijontzegging voor dezelfde duur op. De tijd dat zijn rijbewijs al was ingevorderd wordt hier nog van af gehaald. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van 2 weken. Voor de voorwaardelijke straffen geldt een proeftijd van 2 jaar. Tenslotte moet de man een bedrag van 6.500 euro overmaken aan de Vereniging Verkeersslachtoffers. In hoger beroep verklaarde de man dat hij hiertoe ook bereid zou zijn.