WAALWIJK - Een medewerker van het politiearrestatieteam wordt vervolgd voor dood door schuld van een 27-jarige Waalwijker tijdens diens aanhouding. Dit heeft het openbaar ministerie (OM) besloten.

Een politiemedewerker van het arrestatieteam heeft tijdens de aanhouding van een verdachte van een strafbaar feit op 17 maart 2022 in Waalwijk niet gehandeld volgens de getrainde procedure voor vuurwapengebruik. Hierdoor is onbedoeld zijn wapen afgegaan waardoor de 27-jarige Waalwijker is geraakt en komen te overlijden.

Dit blijkt uit onderzoek dat de Rijksrecherche in opdracht van de hoofdofficier van justitie van Zeeland-West-Brabant heeft uitgevoerd. Inmiddels is het einddossier van de Rijksrecherche door de zaaksofficier van justitie bestudeerd. Hieruit is de conclusie getrokken dat de politiemedewerker bij het aanleggen van een vuurlijn op de aan te houden verdachte zijn trekkervinger niet op de slede heeft gehouden, zoals aangeleerd in de training.

Blauwe Kamer

Het openbaar ministerie oordeelde dat de politiemedewerker, door een dergelijke afwijking van de getrainde procedure voor vuurwapengebruik, een aanmerkelijk verwijt kan worden gemaakt en dat de medewerker daarom vervolgd dient te worden voor ‘dood door schuld’.

De medewerker wordt daarom vervolgd en is van die beslissing inmiddels op de hoogte gebracht.

De zaak wordt aangedragen bij de Blauwe Kamer van de rechtbank Midden-Nederland.