TILBURG - De politie hield donderdagochtend 5 november een 22-jarige Tilburger aan op verdenking van online handelsfraude. Onderzoek wees uit dat de man tien mensen had opgelicht door producten die waren betaald niet te leveren.

Via het Landelijk Meldpunt Internet Oplichtingen (LMIO) kwam een dossier op het bureau van de recherche in Tilburg terecht. Tussen oktober 2019 en mei 2020 is er vanuit het hele land tien keer aangifte gedaan van oplichting via een online handelsplaats. Het gaat om slachtoffers die online goederen hebben besteld en betaald, maar nooit hebben ontvangen. De slachtoffers zijn bij elkaar voor meer dan 1100 euro opgelicht. Alle aangiften van de benadeelden zijn gebundeld door het LMIO en aangeboden voor onderzoek. De politie in Tilburg onderzocht de zaak en wist de 22-jarige oplichter te trasseren. Hij is vanochtend aangehouden en zal moeten voorkomen.

Checken
Internetoplichting is heel breed, maar gaat sowieso over al die gevallen waarin gebruikers van een online handelsplaats advertenties plaatsen of een product te koop aanbieden, vervolgens geld ontvangen van een koper, maar daarna de producten niet leveren, nepproducten of kapotte producten leveren. Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van internetoplichters, raadt de politie kopers en verkopers aan altijd zorgvuldig de gegevens van de andere partij te checken. Dit kan via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html. Doe ook aan prijsvergelijking: is de gevraagde prijs reëel? Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Lees hier meer over internetoplichting en tips hoe dat te voorkomen:https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html.

Doe altijd aangifte
Van cybercrime kunt u altijd aangifte doen via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Zorg voor u cybercrime gaat melden bij de politie, dat u geen digitale sporen verloren laat gaan: zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie of breng deze mee. Van een aantal vormen van cybercriminaliteit kunt u ook online aangifte doen op Politie.nl.